digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Počela manifestacija "Salavat tebi Poslaniče"

Autor: A.Zekić/KakanjLive Novembar 14, 2018 0

Ovogodišnja manifestacija Salavat Tebi Poslaniče je peta po redu koju organizira Medžlis Islamske zajkednice Kakanj. Planirani programi će biti produženi i izvan mjeseca rebiu-l-evvela, koji nastupa večeras sa akšamom, i odvijaće se sve do tradicionalne večeri Kurʼana 31. decembra 2018. godine.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu, prigodnim programima, večeras počinju obilježavanje mubarek mjeseca, rebiu-l-evvela, u kojem je rođen posljednji Božiji poslanika Muhammeda a.s. Tim povodom danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj održana konferencija za novinare, na kojoj su o programskim sadržajima tokom ovog mubarek mjeseca govorili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, mr.Sulejman ef. Čeliković i koordinatorica za ženski aktivizam u kakanjskom Medžlisu, Elvedina Plasto. Uoči početka Press-a hor polaznika mektebske nastave učio je ilahije i kaside, te istaknutim slovnim tranparentom: „Dobro nam došao“, izrazio radost dolaskom ovog mubarek mjeseca.

U mejsecu rebiu-l-evvelu Medžlis IZ Kakanj, već petu godinu organizira program pod nazivom Salavat Tebi Poslaniče, a kojeg realiziraju Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam, Odjel za društvenu brigu, Mreža mladih i Aktiv vjeroučitelja Medžlisa Kakanj. Inače iza ove manifestacije, stoji veliki broj ljudi. Između ostalog to je Izvršni odbor Medžlisa IZ Kakanj, svi imami te rukovodioci navedenih odjela: mualima Elvedina Plasto, Ermin ef. Zahirović, Ahmed ef. Kovač i Elvedin ef. Ibrahimspahić.

Program ovogodišnje manifestacije počinje istovremeno u svim džamijama i neće završiti do tradicionalne Večeri Kurʼana. Znači trajat će i duže od mjesec dana, a šta se suštinski želi postići, novinarima je rekao glavni imam, efendija Čeliković:

– Želimo istaći vrijednosti i djela Poslanika s.a.v.s. i sve što je učinio za narod u koji je došao. Želimo istaći šta je taj period značio za čovječanstvo. Dakle, ne samo za muslimane, već kao i milost svjetovima, a ne samo vjernicima. Zato je veoma važno da upoznamo Njegov život, da saslušamo poruke koje donosi, i da sebe preispitamo, jer mjesec rebiu-l-evvel, je mjesec u kojem preispitujemo i svoju ljubav i svoju vjeru kroz praktičnu primjenu onoga što je Poslanik kazao i radio. Cilj je da to radimo duži period, ne samo tokom ovog mubarek mjeseca.

U okviru ovogodišnje manifestacije u džematima na području Medžlisa Kakanj biće održano više predavanja, a jedan od predavača biće i muftija banjalučki Dr. Osman ef. Kozlić i to u Bijeloj džamiji 06. decembra. Planirani su mevludski programi u Hodžićima, Tršću , Papratnici, Čaršijskoj džamiji i džematu Luka. Zato što je ovo mjesec rođenja Muhameda s.a.v.s. u Odjelu za Društvenu brigu su planirali da predstavnici Medžlisa obiđu sve porodice na području Kaknja u kojima se tokom rebiu-l-evvela rodi dijete, kako bi im čestitali ovu radost i to bez obzira na vjersku pripadnost. Ovo je samo dio planiranih programskih sadržaja.
Mualima Elvedina Plasto, je ukazala na značaj svakog pojedinca ne samo u realizaciji ove manifestacije nego i svakodnevnog života u zajednici:

– Odjel za brak i porodicu akcenat je, tokom ovogodiošnje manifestacije Salavat Tebi poslaniče stavio na teme o odgovornom roditeljstvu i aktivizmu u zajednici. Veliki je značaj ličnog angažmana svakog pojedinca da bi zajednica bila bogatija i sadržajnija. Da bi smo prevazišli finansijske izdatke pozivamo i motiviramo naše džematlije i džemnatlijke da aktivnim učešćem daju svoj doprinos u realizaciji manifestacije Salavat Tebi Poslaniče, rekla je mualima Plasto, a na novinarsko pitanje kako se obezbjeđuju finansijska sredstva za ovu manifestaciju i ima li sponzorskog odziva, glavni ima Sulejman ef. Čeliković je rekao:

– Iskreno, kao organizatori i realizatori programa veliki dio sadržaja, jednu polovinu bar, radimo u Ime Boga, volonterski. Kada bi sve plaćali mi ne bi mogli ni trećinu ove manifestacije realizirati. Imamo jedan dio namjenskih sredstava, a neko uvijek izađe u susret. Veliki je angažman imama, mualima, naših učenika i to što imamo nastojimo koristiti da bi se realiziralo sve što je zamišljeno.

Treba istaći da je Medžlis Kakanj jedan od malobrojnih koji u dužem vremenskom periodu i već pet godina redovno, realizira ovu manifestaciju koja je po broju učesnika, sadržajima, odnosno i kvalitetom i masovnošću izuzetno velika, skupa i kompleksna. Nešto slično se još realizira u medžlisima Zenica, Tuzla i Sarajevo. I u Kaknju se prvo počelo sa sedmodnevnom manifestacijom i malim brojem učesnika, dok je to većpet godina jedna od nekoliko najvećih manifestaciuja u BiH kojima se obilježava rođenje Poslanika Muhameda s.a.v.s.

Muhammed a.s. je rođen u Mekki, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20. aprila 570. godine. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Pored poslaničke uloge, za muslimane on je najvažnija ličnost među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja, državnika, vojskovođe … Božiji Poslanik Muhammed, a.s., preselio je na ahiret u Medini u 63.godini života, također, 12.rebiul-evvela u ponedjeljak, 11.god. po Hidžri, odnosno, 632.godine.

salavat

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine