digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na Mensura Brdara: Jedan sasvim vlastit i autentičan život

Autor: H. Hajdarević Avgust 26, 2020 0

Kad smo čuli da je Mensur Brdar (1960.-2020.), novinar, medijski poduzetnik, svršenik Islamskoga teološkog fakulteta u Sarajevu, dugogodišnji veliki i predani entuzijast u kulturnim i duhovnopromotivnim projektima u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini, zaražen koronavirusom, da je smješten u bolnicu u Podhrastovima, nadali smo se, molili Boga i vjerovali da će on ozdraviti, još nije u dubokim godinama, u onim koje su, kako se govori, rizične, a onda, odjednom, 21. jula 2020., saznajemo da je Mensur preselio na Ahiret, bolest je bila jača od svih naših nadanja da će imati snage izboriti se s opakom bolešću.

Mensur Brdar rođen je u Ilovači kod Goražda, gdje je završio osnovnu školu. Bio je jedan od najistaknutijih učenika u Gazi Husrev-begovoj medresi, te kasnije, u svojstvu studenta, na Islamskom teološkom fakultetu (danas: Fakultet islamskih nauka). Nekoliko godina pred agresiju, upošljava se u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Upravo se Brdara najviše možemo sjećati iz vremena kad je, kao uposlenik na mjestu medresanskog odgajatelja, inicirao, osmislio i uspješno vodio veliki hor, sastavljen uglavnom od učenika Medrese i studenata ITF-a, koji je izvođenjem ilahija, kasida i drugih tradicionalnih muslimanskih pjesama postao velikim bosanskohercegovačkim i regionalnim muzičkim hitom, s nezaboravljivim uspješnim nastupima od Sarajeva i Zenice pa do mnogih evropskih gradova.

S velikom se energijom uključio u demokratske promjene u Bosni i Hercegovini krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga vijeka. Bio je član one čuvene Redakcije Preporoda rastjerane maja 1991. godine, jedan od osnivača sedmičnika Muslimanski glas, te jedan od osnivača sedmičnika i medijskog projekta Ljiljan, gdje je bio i direktor.

Dženaza Mensuru Brdaru klanjana u četvrtak, 23. jula na mezarju Jarčedoli, gdje je i ukopan. Dženaza-namaz predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. S Brdarom su se došli oprostiti mnogi njegovi prijatelji - novinari, profesori, prijatelji iz svijeta biznisa, medija, muzičke estrade, kolege i prijatelji iz Medrese i s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Iza Mensura Brdara ostali su supruga Amina, kćerka Umihana i sin Amar.

Molimo Boga da ga obraduje Džennetom, a porodici, rodbini, prijateljima podari dovoljno strpljenja i lijepih sjećanja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine