digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hilmija Hafizović: Pretplatnik Preporoda od prvog broja

Autor: Hamdija Nesimović Decembar 16, 2016 0

Bez obzira na duboku starost, hadžija HilmijaHafizović iz Jezerskog kod Bosanske Krupe i danas čita Preporod od prve do zadnje stranice.

Bez sumnje u Bosni i Hercegovini, među muslimanima ima pojedinaca što su sa Islamskim informativnim novinama Preporod, kao čitaoci i pretplatnici, od njegovog prvog broja. Pogotovo se to odnosi na imame, pregaoce Islamske zajednice, koji su kao avangardna kategorija bili primjer krajnjepozitivnog odnosa prema Preporodu, kojeg je trebalo održati, s čitateljstvom okititi i sačuvati od raznih pritisaka kojim je bio izložen u više momenata tokom svog izlaženja i postojanja.

Među džematlijama ili članovima IZ koji su s Preporodom od njegovog prvog predstavljanjajavnosti je i hadžija Hilmija Hafizović iz Jezerskog kod Bosanske Krupe. Naime, 15. septembra 1970. godine, kada je štampan prvi broj Preporoda, hadžija je bio na privremenom radu u Njemačkoj. Odmah se preko svoga oca Muje, koji je živio u Jezerskom, pretplatio na Preporod. Radi penzionisanja, 3 godine kasnije, vratio se kući u svoje rodno mjesto i od tada se u svojstvu redovnog pretplatnika i čitaoca intenzivno druži sa Preporodom. Od prvih danaizlaska bio je svjestanPreporodove misije i značaja kako u muslimanskoj porodici tako i društvu. Zbog toga je podržavao, ne samo Preporod, već Glasnik i Takvim, koji su dugo vremena bili jedina literatura sa tekstovimaodgojnog i imanskog karaktera s inspirativnom djelotvornošću na čitateljstvo.

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda od 15.12.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine