digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Napredak u tretmanu glaukoma

Autor: S.M. Oktobar 24, 2016 0

Abdul Ahmed Mateen je ugledni američki ljekar koji se bavi liječenjem očnih oboljenja.

 

Rođen je u Indiji, a u Sjedinje Američke Države došao je prije 30 godina na stručno usavršavanje. Zahvaljujući brojnim uspjesima i inovativnostima u radu, u Americi je dobio zaposlenje nakon završenog doktorata iz područja bioinženjeringa. Njegov doprinos oftalmologiji ogleda se u preko 20 medicinskih uređaja koje je lično patentirao. Osnivač je i direktor kompanije New World Medical (Kalifornija, SAD), koja proizvodi i distribuira medicinske uređaje i pomagala. Jedan od njegovih najznačajnijih patenata je glaukomska valvula (u njegovu čast nazvana Ahmedova valvula), koja se u cijelom svijetu koristi u tretmanu glaukoma. Glaukom je očna bolest u kojoj zbog povišenog očnog pritiska dolazi do trajnog oštećenja vida. Ova bolest predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepila u svijetu.

„Glavni izazov u oftalmološkoj hirurgiji je to što su očne strukture koje treba operisati jako male, a uz to su smještene u skučenom prostoru u kome je hirurgu manipulacija prilikom operacija jako ograničena. U skoro svakoj operaciji oka neophodno je korištenje mikroskopa koji će te male strukture prikazati uvećanim. Zato se danas u području oftalmohirurgije najviše pažnje usmjerava na unapređivanje instrumenata i uređaja koji imaju važnu ulogu u tretmanu očnih oboljenja. Što se tiče glaukomske valvule, ona je rezultat dugotrajnog rada i zalaganja. Ovaj mali uređaj omogućuje oticanje viška očne vodice, jer je kod glaukoma njeno oticanje onemogućeno. Valvula svojom funkcijom normalizuje očni pritisak te sprečava oštećenje vida. Prednost je u tome što operacija ugradnje valvule traje svega pola sata.“, istakao je dr. Mateen.

On dodaje da su slične operacije rađene i prije, ali nisu davale dobre rezultate. Glaukomska valvula se pokazala veoma uspješnom i primjenjuje se u cijelom svijetu.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine