digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mlijeko, riba i orašasti plodovi za zdrave kosti

Autor: Adna Zulić Decembar 03, 2016 0

Poslije trideset pete godine života počinje prirodni proces gubljenja hormona estrogena, zaštitnika kostiju, što dovodi do gubljenja 1% koštane mase svake godine.

Kosti zbog toga postaju sve mekše, poroznije i lomljivije. Ukoliko ne vodimo dovoljno brige o zdravoj ishrani, zbog nedostatka vitamina i minerala, može doći i do razrjeđenja kostiju, osteoporoze. Za zdrave kosti posebno je bitan kalcijum koji jača kosti. Kalcijumom su bogati mlijeko i mliječni proizvodi, skuša, sardina, losos, kupus, kelj, karfiol, brokule. Odmah iza kalcijuma bitan je i vitamin D kojim je bogata ista ona riba koja sadrži i kalcijum: skuša, sardina i losos. Daleko najbogatija vitaminom D je jegulja.


Najnovija istraživanja pokazuju kako je hemijski element bor također veoma bitan u sprječavanju osteoporoze. Bor se u ljudskom organizmu nalazi u tragovima, njegovim nedostatkom remeti se metabolizam kalcijuma, a nalazimo ga u orasima, lješnjacima, bademima, kikirikiju, mahunarkama, jabukama, kruškama i grožđu. Pored bora značajan je i mangan kojeg nalazimo u ananasu, integralnim žitaricama, mahunarkama i jezgrastom voću.


Dok su redovna fizička aktivnost, kalcijum, vitamin D, bor i mangan značajni u pozitivnom smislu, u isto vrijeme su duhan, alkohol, pretjerana konzumacija kahve i soli značajni u negativnom smislu. Kahva je dijuretik, tjera vas na izmokravanje, pri tome se gube značajne količine kalcija, kalija i magnezija iz organizma, a pretjerana upotreba soli izvlači kalcij iz kostiju i na taj način ih slabi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine