digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Propisi hadža: Prijestup u haremu Kabe

Autor: Muhammed Ali es-Sabuni Septembar 03, 2015 0

Propis prvi: Kakav je status onoga ko počini prijestup u haremu Kabe?

Islamski pravnici su saglasni da će onaj ko počini prijestup u haremu Kabe biti kažnjen, svejedno bio to zločin protiv života (osobe) ili pak nešto manje od toga kao npr. udarac. To obrazlažu činjenicom da je prijestupnik oskrnavio svetost Harema te ga sama zaštićenost Harema ne oslobađa kazne, jer je sam prouzročio djelo za koje će biti kažnjen. Ovaj stav argumentiraju ajetom: ¨I ne borite se protiv njih kod Hrama Svetoga sve dotle dok se oni kod njega ne budu borili protiv vas! Ako se oni protiv vas bore, i vi njih ubijajte! Takva je kazna nevjernicima.¨[9] Razilaze se u pogledu onoga ko počini zlodjelo izvan Harema a zatim pribjegne u nj – da li će se takav prijestupnik kazniti u Haremu? O ovom pitanju postoje dva stajališta:

 

  1. Hanefijska i hanbelijska pravna škola: Imam Ebu Hanife i Imam Ahmed smatraju da onaj ko počini kakav grijeh zaslužuje kaznu, ali ako pribjegne u Harem Kabe, zaštićen je od nje, zbog Allahovih Riječi: ¨Ko u njega uđe, siguran nek' bude! Ovim Riječima Uzvišeni Allah je stavio u dužnost sigurnost onome ko u njega uđe...U ovom ajetu se zamišlja obavijest kojom se namjerava zapovijed (haber juqsadu bihi'l-emr), pa bi onda značenje ajeta glasilo: Ko u njega uđe, učinite ga sigurnim! Ovome su slične Allahove Riječi: ¨Ko se obaveže da u njima hadž obavi, tome nema spolnog odnosa, nema nikakvog griješenja, niti prepirke u danima hadža.¨[10] - tj. neka spolno ne opći, neka ne griješi, niti raspravlja.

Ovo se mišljenje prenosi i od učenjaka ummeta 'Abdullaha b. 'Abbasa koji kaže. ¨Onaj ko počini prijestup na zemljištvu izvan Harema (el-hill) a zatim pribjegne u njeg, nad njim se neće izvršiti kazna, ali se sa njim neće sjediti, trgovati, niti govoriti sve dok iz njeg ne izađe da bi se onda kaznio...¨ Ovome je istovijetan stav učenjak hanefijske pravne škole koji smatraju da onaj ko počini prijestup pa pribjegne u Harem, takvome se ne daje utočište, sa njim se ne sjedi i ne trguje sve dok se ne prisili da iz njeg izađe kako bi se izvršila kazna.Oni dalje kažu: ¨Harem je posebno sveto (zaštićeno ) mjesto, pa onaj ko u njeg pribjegne, zaštićen je, kao što Uzvišeni veli: ¨¨Ko u njega uđe, siguran nek' bude! - i - ¨Zar ne vide oni da smo Harem sigurnim učinili...¨

 

  1. Malikijska i šafijska pravna škola: Šafije i Malikije smatraju da će se kazniti onaj ko počni prijestup izvan Harema Kabe pa u njeg pribjegne, svejedno bio to prijestup protiv života ili nečeg drugoga. Svoj stav argumentuju sa nekoliko dokaza, a jedan od njih je da je Poslanik, kako se prenosi, naredio da se neki mnogobošci ubiju u Haremu Kabe. Od Ibn Hatala se prenosi da je Poslanik rekao: ¨Ubijte ga (mušrika), pa makar ga vidjeli okačenog o pokrivač Kabe.¨ Dokaz su im i riječi: ¨U Haremu se ne pruža utočište griješniku, pobjegulji od prijestupa i pobjegulji od krvarine.¨ Razmatrajući ajet: ¨Ko u njega uđe, siguran nek' bude! – oni vele da je ovo važilo u predislamsko doba; ako bi neko počinio težak grijeh na bilo kojem dijelu arabijskog poluotoka pa pribjegao u Harem, ne bi se izručio kažnjavanju dok iz njeg ne izađe. Ovo je vid Allahove blagodati spram stanovnika Mekke jer im je Harem učinio središtem sigurnosti i postojanosti... Što se tiče u doba islama - čija je snaga znatno ojačala- prekršitelj koji pribjegne u Harem, bit će kažnjen, - a zašto ne! – jer islam je vjera snage i odlučnosti!!

 

Pretežnije mišljenje

 

Čini se da je drugo stanovište pretežnije, jer, ukoliko bi prihvatili ono prvo –uzimajući u obzir čast i autoritet Hrama – ispalo bi da je on sjecište prekršitelja i zločinaca, a ne skrovište sigurnosti! Ubica će izvršiti ubistvo, pobjeći iz svoje zemlje i znajući da će biti zaštićen doći u Harem. Na taj način se zločini šire i umnaža nered. A Allah najbolje zna!

 

 

 

( Iz djela: Tefsiru ajati'l-ahkam mine'l-Qur'an, I, Dar al-Kutub al-'alamiyya, Bejrut, s. a., 288-295.)

 

Prijevod s arapskog: Almir Fatić

 

 

[9] Al-Baqara, 191.

[10] Al-Baqara, 197.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine