digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Narodno blago: Kud svi Turci tud i mali Haso

Autor: Januar 15, 2020 0

Povodom 180. godišnjice rođenja Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, koji je rođen 19. decembra 1839. godine u Vitini kod Ljubuškog, prisjetit ćemo se njegovog rada kroz izbor iz mudrosti koje on skupio u djelu Narodno blago.

 Cijeli tekst u štampanom ili digitalnom izdanju

 

Kud svi Turci tud i mali Haso

Pripovijeda se, kada su još Turci u Srbiji zapovijedali, da je bio u jednom selu jednog bega kao zastupnik tj. subaša imenom mali Haso koji je umro, nu pošto u selu ne bijaše ni jednog muslimana, nijesu nali seljaci kako da ga zakopaju. U tome jedan između njih progovori i reče: mislim da će najbolje biti da iskopamo raku pa da spustimo Hasu u nju, a kad zagrtati počnemo ja ću glasno govoriti: Kud svi Turci tud i mali Haso, a vi ćete svi ostali dodavati: amin. Taj prijedlog bio je primljen, te od tog doba postoji ova poslovica.

Za života govori se svašta, šuplja daska pokaže istinu

Tj. dok je čovjek živ, govori se o njemu i njegovu imetku puno i svašta, a pošto umre te ga pokopaju i poklope daskom, svakome bude onda poznato što je i kako je bio, i koliko je imanja iza sebe ostavio. 

I jarac ima bradu

Pripovijeda se kako je nekada jedan star čovjek savjetovao jednog mladića da zapusti bradu. Mladić reče starcu: Šta će mi brada kada u svakog jarca ima brada. Na to mu starac odgovori: “Istina je, sinko, ali ni u kakva psa nejma brade.“

Potražite Preporod aplikaciju za android i iOS uređanje. Instalirajte odmah i uživajte u sadržaju. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine