digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Šerijatski brakovi: Ja bih da se "volimo", ali ne i vjenčamo

Autor: E. Subašić Novembar 15, 2022 0

Iako je Preporod i ranije pisao o zloupotrebi vjere prilikom argumentacije vanbračnih zajednica, apeli naših čitateljica i čitalaca iziskuju stalno bavljenje ovom temom

 

Prije nekoliko dana na Facebooku je muslimanka, građanka BiH, tražila savjet ili pravnu pomoć kako da prijavi rođeno dijete u općinu i upiše ime oca s kojim je sada u „šerijatskom“ braku, jer zakonom može upisati dijete kao da je vanbračno ili da je dijete oca s kojim ona sada ne živi, tj. bivšim mužem s kojim nije završila proceduru razvoda. U duhu opće ideološke okupacije brojnih Facebook grupa od strane različitih interesnih ideologa u toj Facebook grupi pokušalo se naći realno, ali i „šerijatsko“ rješenje. Drukčija mišljenja, odnosno komentari, brisani su. Uglavnom, ti prijedlozi ukazuju da talibanizacija na internetu, u smislu zloupotrebe vjere u ideološkom tumačenju prava i obaveza žene u braku, ide u dva smjera. Prvi jeste da muškarci iskorištavaju žene u Bosni argumentirajući određene bračne zahtjeve vjerom i drugi, vjerovatno gori, jeste da muslimanke dovoljno neinformirane slobodno biraju, prihvataju i postaju glasnogovornice takvih zahtjeva.

Uglavnom, ti prijedlozi ukazuju da talibanizacija na internetu, u smislu zloupotrebe vjere u ideološkom tumačenju prava i obaveza žene u braku, ide u dva smjera. Prvi jeste da muškarci iskorištavaju žene u Bosni argumentirajući određene bračne zahtjeve vjerom i drugi, vjerovatno gori, jeste da muslimanke dovoljno neinformirane slobodno biraju, prihvataju i postaju glasnogovornice takvih zahtjeva.

Učenjaci koji se bore protiv talibanizacije interneta i ugrožavanja vjerničkih prava neodgovornim tumačenjem vjere već duže vrijeme upozoravaju na ovakve probleme i skreću pažnju naročito muslimankama da ne budu žrtve takvih pristupa, jer muškarci često iskorištavaju žene u pogledu njihovih prava. U situacijama „šerijatskog braka“ muškarac skoro da nema nikakvih obaveza.

Ostavljene i zaboravljene

Hafiz dr. Senad Zajimović se stručno temom bračnih prava bavi duži niz godina, ukazujući na fenomen „šerijatskih“ brakova, tajnih brakova, koji je prisutan kod neudatih i neoženjenih osoba, često mlađe životne dobi, ali mnogi problemi su zajednički i osobama koje žele na ovaj način da zasnuju zajednicu nakon prvog braka ili, štaviše, u toku njega.

„Muškarac nema skoro nikakvih obaveza prema njoj i žuri da na sličan način zasnuje drugi brak. Žena je razvedena, a nigdje ne postoji dokaz o njenom bračnom životu. Ako su u takvom braku postojala djeca, po kome će se sada zvati; da li će uzeti očevo ili majčino prezime? Da bi djeca mogla nositi njegovo prezime, neophodno je da se otac prethodno vjenčao s njihovom majkom, a ukoliko to nije učinio, da ih službeno prizna svojom. Ukoliko ih prizna svojom, tada se djeca pred državnim zakonom smatraju vanbračnom i stiču pravo na nasljedstvo svoga oca, ali kao vanbračna djeca. Ako ih, pak, ne prizna, teško će ženi biti dokazati čija su djeca. Ostaje nam pitanje; kako nakon razvoda okarakterisati period u kojem su živjeli dvoje tajno vjenčanih?“, upozorio je hafiz dr. Senad Zajimović, koji se stručno temom bračnih prava bavi duži niz godina.

Dr. Zajimović nas sve podsjeća na period tokom i poslije agresije na BiH. „Koliko je samo žena koje su imale slično „bračno“ iskustvo u toku agresije i poslije nje? Danas su ostavljene, s djecom ili bez njih i bez ikakve pravne zaštite. Pred državom i pozitivnim zakonom one nikada nisu ni bile u braku. Teško je dokazati da njihova djeca nisu vanbračna“, naglasio je Zajimović.

Šta je „šerijatski“ brak

Takozvani „šerijatski“ brak podrazumijeva život muškarca i žene u zajednici koja se pozitivnim zakonom naziva vanbračnom zajednicom. Zakonom i vanbračna zajednica ima svoje uvjete i posljedice, ali određeni muslimani i muslimanke ne koriste ni pravo vanbračnih zajednica, jer ne žele da se na taj način pravno opisuje njihov „brak“. Radije govore o islamskom „šerijatskom“ braku koji ispunjava islamske uvjete, ne uzimajući u obzir da pozivanje na islamsko pravo podrazumijeva mogućnost njegovog korištenja u potpunosti, što je u slučaju BiH skoro nemoguće. Primjera radi, muškarac može napustiti ženu i nikada ne platiti mehr ili, pak, ostaviti ženu i dijete bez ikakvih primanja. U tim i sličnim slučajevima žena ne može računati na savjest muškarca, već se mora pozvati na zakone države u kojoj živi. Ako to ne učini, i ona i dijete su žrtve „šerijata“. U tom smislu, odrednica „šerijatski“ u šerijatskim brakovima degradira i sam pojam šerijata, ali i čin vjerskog vjenčanja koji je prije svega odraz tradicije i poštovanja šerijata, te nema pravne posljedice.

Zahtjevi za vjerskim vjenčanjem prije općinskog

Pomoćnik glavnog imama u Medžlisu Sarajevo, mr. Malik Šljivo, koji dugo radi na proceduri šerijatskih vjenčanja u glavnom gradu BiH, ističe ono što godinama objašanjava i mladim bračnim parovima: „Svi treba da znaju da je vjersko vjenčanje kod nas u BiH samo vjerski čin i da bračni parovi koji se vjenčaju samo vjerski pred državnim organima nisu u bračnoj zajednici, a posebno je problem za ženu, jer ona ne može putem suda ostvariti nikakva svoja prava kao supruga.“

Efendija Malik objašnjava da na osnovu Porodičnog zakona Federacije BiH zabranjeno je vjerskim službenicima bilo koje vjerske zajednice (crkve) da obave vjersko vjenčanje prije nego je sklopljen brak pred matičarem (član. 383). Shodno ovim zakonskim normama, te uputstvu od strane Rijaseta, Medžlis Sarajevo se u principu pridržava ovih propisa.

Želim podržati Preporod

„Bilo je, a i sada ima zahtjeva da se vjersko vjenčanje obavi nekoliko dana ili čak mjesec dana ranije nego što su planirali zaključiti brak pred matičarem. Ukoliko se radilo o dužem vremenskom periodu ili čak dan-dva eksplicitno smo odbijali takve zahtjeve. Međutim, nekada smo udovoljavali zahtjevu da se nekoliko sati prije općinskog vjenčanja obavi vjersko, ali isti dan i uz potvrdu izdatu od strane Općine da je vjenčanje zakazano i da ne postoji bračna smetnja. U takvim slučajevima nismo izdavali naš vjenčani list, tek nakon što mladenci donesu vjenčani list izdat od strane matičara, onda smo i mi davali naš vjenčani list. U istom Porodičnom zakonu članom 29. reguliše se da su mladenci dužni predočiti vjenčani list izdat od strane matičara vjerskom službeniku prilikom sklapanja  vjerskog braka“, kazao je mr. Šljivo.

Ovo je tema o kojoj se malo u javnosti govori ili se aktivnosti po pitanju vanbračnih zajednica zvanih „šerijatski brak“ vješto skrivaju od javnosti, stoga postoji potreba da se ozbiljnije pristupi ovom fenomenu kod muslimana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine