digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Upriličena 166. tradicionalna tribina u džematu Podlugovi

Autor: Alma Omerović Novembar 12, 2018 0

ILIJAŠ, 11. novembar – U okviru programa 14. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam ya Resulallah” u džamiji “Ljepotici” u Podlugovima održana je tradicionalna (166.) tribina. Svakog jedanaestog dana u mjesecu, koji nas posebno podsjeća na šehide, tradicija u ovom, većinski ženskom džematu, jeste i prikladan program, sa kojeg mnogobrojni posjetitelji ponesu snažne poruke. Nakon podne namaza, upriličen je mevlud kojeg su proučile muallime MIZ Sarajevo.

Imam džemata Podlugovi Asmir ef. Salihović kazao je da su tribine, koje su bile zamišljene kao druženje ženskog dijela džemata, zapravo prerasle u nešto što je sada snaga džemata Podlugovi.

„Kroz današnji program džemat se pokazao  u svom punom kapacitetu. Žene su dale doprinos, ne samo svojim dolascima, nego i pripremom ove tribine kao i aktivisti Mreže mladih. Moram kazati da je ovo, što smo mi davno počeli u Podlugovima, jedna vrsta preteče onoga što u zadnje vrijeme Islamska zajednica posebno afirmiše a to je ženski aktivizam. Naš ženski dio džemata uvijek je pristupao odgovorno i sa izuzetnim doprinosom svim aktivnostima. Uvjeren sam da je žena najveća snaga našeg naroda“, kazao je ef. Salihović.

Gost predavač na 166. Tradicionalnoj tribini džemata Podlugovi, Sulejman ef. Čeliković u svom obraćanju govorio je o mnogobrojnim historijskim primjerima žena u Islamu koje su ostavile trajno bogatstvo ummetu ali i ukazao na ulogu žena u današnjem vremenu.

„Moram priznati da sam ja danas nadahnut ovim prisustvom i programom. Impresioniran sam dugom tradicijom ovih tribina. Nije mala stvar kad kažete 166. susret. A onda me posebno obradovala informacija kada sam saznao da je prisutno mnogo svijeta porijeklom iz istočne Bosne. Njihovo pronalaženje sigurnosti i utočišta pod Allahovim okriljem i rahmetom Njegove milosti je nešto što je najvažnije. Jedino tu se mogu kompenzirati sve njihove nedaće koje su doživjeli i gubitke koje imaju. Nema ljepšeg načina da se rane zacijele do govora o Bogu, o Poslaniku, učenje Kur'ana i salavata. To je jedini način i put, da ovo što nam je ostalo života, provedemo pod garancijom Božanske milosti. To će Allah sigurno nadoknaditi mnogo boljim i većim nagradama, tamo gdje je vječnost. Ovdje je sve prolazno. Osim ono što si zaista uradio u ime Boga“, kazao je ef. Čeliković.

Sulejman ef. Čeliković mišljenja je da naše društvo ali i same žene nisu svjesne koliko su jake. Istakao je da su one bedem našeg društva.

„Kada pogledamo šta su sve prošle u tom vremenu, koliku žrtvu i napor i koliko je to dugo trajalo zaista možemo kazati da su naše žene bedem i stub porodice i društva. Zbog toga, mi moramo mnogo više pažnje posvećivati njima. Također, moramo mnogo više ulagati u žene, jer ako znamo da su one stubovi društva, a mislim da smo to zapostavili, onda moramo biti svjesni da je to najbolja investicija. Ipak, u posljednje vrijeme kroz ženski aktivizam u IZ BiH, kroz Odjel za brak i porodicu, to se pojačava. Dao sam primjer kroz historiju koliko su žene važne. One su te koje čuvaju i daju najveću vrijednost našim prodicama, a samim tim prosperira i društvo“, kazao je ef. Čeliković.

Amina Kadrić, koordinator ženskog dijela hora MIZ Sarajevo kazala je da su članice ženskog dijela Hora MIZ Sarajevo počašćene što su postale dio tradicije održavanja tribina u džematu Podlugovi.

„Mi smo ovdje tradicionalno u okviru 14. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam ya Resulallah” i na tribini posvećenoj našim šehidima svakog 11. dana u mjesecu. Pod jakim smo utiscima današnjeg predavača Selejmana ef. Čelikovića. U džematu Podlugovi su uvijek posebne emocije. Čast nam je što smo izvodile program zbog emocije prema našem Poslaniku s.a.v.s i našim šehidima kojih smo dužni sjećati se dok smo živi“, kazala je Amina.

Nakon završenog programa, aktivnosti Mreže mladih  posjetitelje su počastili halvom koju su pripremile vrijedne džematlijke. Džemat Podlugovi na čelu sa imamom Asmirom ef. Salihovićem nastavlja sa mnogobrojnim aktivnostima, po čemu su postali prepoznatljivi.  Večeras poslije akšam namaza, počinje kurs sufare i tedžvida za odrasle.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine