digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Biti učenik i u osmoj deceniji života

Autor: H. Nesimović Februar 15, 2015 0

Jedan od svršenika kursa sufare ima 74. godine

Džema'at Dijelovi u Jezerskom kod Bosanske Krupe, kojeg predvodi Muhamed ef. Begić, je aktivan na raznim poljima. Posebna pažnja posvećuje se vjerskoj pouci mlađih, a zadnjih godina i starijih generacija.

Naime, mladi muallim je prije nekoliko godina otpočeo rad s grupom zainteresiranih na savaladavanju kur'anskog pisma, koji su to propustali u mladosti. Savladavši suferu nastavili su i učenje čitanja Kur'ana, a.š., što je trajalo godinu i po dana, dva puta sedmično. Rezultat upornosti i odricanja obilježili su svečanošću 30. januara 2015. godine, kada je Djelovačka džamija bila prepuna. Među prisutnima bili su bihaćki muftija Hasan ef. Makić, glavni imami MIZ-e Bosanska Krupa i Bužim Hazim ef. Muzaferović i Mehmed ef. Harčević, predsjednik IO MIZ-e Bos. Krupa Fehim ef. Hodžić, desetak imama, profesori medrese Džemaludin Čaušević u Cazinu... Muhamed ef. Begić je predstavio svršenike kursa istakavši da hadži Husnija Harčević ima 74, hadži Nura Mehić 72, Alija Mehić 66, Šaban Kovačić 63, Hamdija Kanurić 61, Salih Harčević 55, Hajra Kanurić 55, Hasan Muzaferović 45, Sajid Harčević 44, Vesmina Mehić 40 i Emir Mehić 31godinu, da među njima ima penzionera, profesora, policijskih službenika, domaćica i zemljoradnika. Svi su oni zatim, izuzev Nure Mehić zbog bolesti, proučili ponešto iz Kur'ana.

Polaznici kursa

U programu su još učestvovali hor Ljiljan s nekoliko ilahija i predavači Zuhdija ef. Handanović, mr. sc. Rifet ef. Šahinović i bihaćki muftija Hasan ef. Makić. Muftija Makić je pohvalio džema'at Dijelove, njegove članove, posebno svršenike kursa Kur'ana, kao i Muhamed ef. Naglasio je da se dokazuje predanim radom, dodavši da je njegov učenik Benjamin Muzaferović prošle godine pobjedio na nivou Rijaseta iz testa općeg znanja. Još je govorio o potrebi islamskog življenja, praktikovanja Allahovih, dž.š., i Poslanikovih, a.s., uputa te čuvanja vjerskih dužnosti. Prije ašereta i hatmenske dove koju je proučio Senahid ef. Harčević, šehadetname su svršenicima podjelili glavni imam i predsjednik IO Medžlisa Hazim ef. Muzaferović i Fehim ef. Hodžić, dok im je hadži Ramzo Kanurić jedan od članova džematskog odbora u Dijelovima i član bošnjačkog džema'ata u Grazu uručio po knjigu „U hladovima Kur'ana“ autora Rifeta Šahinvića. O postignutom Muhamed ef. je rekao: „U svom poslu zalažem se u ime Allaha, dž.š. koliko mogu jer je to moja dužnost. Nadam se da ću, ako Bog da, nastaviti raditi i ubuduće i da rezultati neće izostati. A Alija Mehić je kazao da cijeni čovjeka od nauke i da ga je to motivisalo da u kasnim godinama savlada učenje Kur'ana. Jusić Mustafa je podcrtao kako vjerska pouka za odrasle ima smisla, da rad imama s džemalijama i širenje znanja zaslužuju podršku i poštovanje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine