digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proučena hafiska dova studentu FIN-a Edinu Matoviću

U subotu 16. marta 2019. godine poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je hafiska dova novom hafizu, studentu II godine Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Edinu Matoviću.

Dobrodošlicu vjernicima u prelijepi ambijent Gazi Husrev-begove džamije iskazao je drugi imam Gazi Husrev-begove džamije mr. hafiz Salih-ef. Halilović, koji je ujedno bio i muhaffiz novog hafiza Matovića. Dobrodošlicu je iskazao i organizator ove hafiske dove glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je izrazio radost i čast zbog činjenice što je sarajevskom medžlisu pripala čast da promoviše novog hafiza.

Čestitke je uputio i dr. Abdulgafar Velić, izaslanik i pomoćnik muftije sarajevskog koji je govorio o hafizima, kao posebnim ukrasima za svako mjesto i okruženje.

U nastavku programa prisutni hafizi su učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana podsjetili na ljepotu Allahove riječi te na kur’anske pouke i poruke. Hafiz Matović je proučio posljednje odlomke iz Kur’ana nakon čega je dovu proučio njegov muhaffiz mr. hafiz Salih-ef. Halilović.

Diplomu novom hafizu je uručio predsjednik Komisije za hifz Rijaseta IZ-e u BiH i izaslanik reis-ul-uleme hadži hafiz Ismet-ef. Spahić, koji je pohvalio hafiza Matovića kao vrlo jakog hafiza uputivši čestitke hafizu i njegovoj porodici, ali i ukazavši mu na obaveze koje je kao hafiz ponio. Svečanost je okončana čestitanjem i uručivanjem poklona novom hafizu.

Edin Matović je rođen u Rožajama, Crna Gora 14. decembra 1998. godine od oca Esada i majke Mire. Osnovnu školu završava u Rožajama a potom upisuje medresu „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru koju završava kao učenik generacije 2017. godine. Hifz je preslušao kod muhaffiza muftije sandžačkog mr. hafiza Abdurrahmana-ef. Kujevića u trećoj godini medrese. Prvu komisiju hifza završio je u Novom Pazaru, počevši 28. marta i sa okončenjem 10. aprila, u roku od 14 dana 2017. godine. Također u tom periodu muhaffiz mu je bio dr. hfz. Haris Hadžić. Učesnik je na Regionalnom  takmičenja tilaweta u Učenju Kur ana u Sarajevu, gdje je osvojio 3. mjesto te Prvog državnog takmičenja u učenju Kur’ana u Crnoj Gori gdje je osvojio 1. mjesto. Pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini uspio je položiti u roku od 8 dana od 18. februara do 25. februara tekuće 2019. godine,  gdje je cijeli Kur’an uspio proučiti za 6 sati i 35 minuta u prosjeku. Trenutno je student II godine na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

my

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine