digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Maglaj: Otvorena jedna od najljepših džamija u BiH

U prisustvu velikog broja građana, zvanica iz BiH i Republike Turske u nedjelju 5. maja svečano je otvorena obnovljena Kuršumlija džamija u Maglaju, za čiju je restauraciju ponajviše zaslužna Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a značajan doprinos u početnoj fazi dala je organziacija iz Švedske SIDA.

Program, kojeg je vodio Nermin Dedukić, upriličen je na Trgu Alije Izetbegovića, ispred Kuršumlije džamije, koji će se, također, renovirati. Iako je bilo vrlo hladno i kišovito to nije spriječilo mnoge vjernike iz Maglaja i okoline da prisustvuju zvaničnom otvorenju džamije u kojoj se već duži period obavljaju sve vjerske aktivnosti, a imam je Hidajet ef. Talić koji je otvorio program učenjem Kur'ana. 

Cijeli tekst

Prisutnima su se, između ostalih, obratili glavni imam Medžlisa Maglaj Nevres-ef. Hodžić, načelnik Općine Magaj predsjednik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

Glavni imam Nevres-ef. Hodžić je istakao svesrdnost turskog naroda i pomoć koju kontinuirano pružaju stanovnicima BiH i posebno Maglaja, a načelnik Mahmutagić je istakao kako je Turska dala veliku pomoć obnovi Magalaja nakon poplava 2013. godine i obnovila je preko 400 stambenih objekata u Maglaju. 

Muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević, kojem je ovo bilo prvo otvorenje džamije u svojstvu muftije, zahvalio se svima koji su doprinijeli završetku restauracije džamije, među njima su bili i prethodni muftija Ejub-ef. Dautović i glavni imam MIZ Maglaj Izudin-ef. Kruško koji je preselio na Ahiret ove godine. Prema riječima muftije Dizdarevića Bosna je uvijek u Osmanskoj državi imala velike ličnosti kao što je Jusuf-paša koji je bio i vezir. Objasnio je kako Bošnjaci trebaju u munari vidjeti jednu simboliku, a to jeste pripadnost bosanskom tlu, što upućuju duboki temelji munare koja čvrsto stoji na zemlji, te okrenutost Allahu, dž.š., i težnja višim idealima što ukazuje smjer munare prema nebu. 

Kalavun Jusuf-pašina džamija, Kuršimlija u Maglaju jedan je od najvrjednijih spomenika kulture u Bosni i Hercegovini. Ime je dobila po materijalu kuršumu - olovu na svojim kupolama. Biser je osmanske arhitekture i jedna od najljepših potkupolnih džamija u BiH. Ime je dobila po kuršumu, odnosno olovu, jer je njime bila i pokrivena. Njen vakif bio je Jusuf-paša Budimlija ili Maglajac. Džamija je sagrađena oko 1560. godine. Potiče iz ranog “stambolskog perioda klasične arhitekture”, iz vremena Mimara Sinana koji je gradio najljepše džamije u Istanbulu i Osmanskom Carstvu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine