digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Maglaj: Briga o povratničkim poddžematima

Autor: Decembar 29, 2017 0

Mevludskim programima u povratničkim poddžematima obilježen rebi'u-l-evvel - mjesec rođenja Poslanika, a.s.

Pored centralne mevludske svečanosti u Jusuf-pašinoj/Kuršumlija džamiji, Medžlis Islamske zajednice Maglaj je ove godine rebi'u-l-evvel obilježio mevludskim programima u poddžematima - naseljima koja su sastavni dio većih džemata, a u kojima se organizirane vjerske aktivnosti u džamijama uglavnom svode na odvijanje mektepske nastave i ramazanske aktivnosti. Imami Medžlisa na čelu sa glavnim imamom, Nevresom ef. Hodžićem, praveći plan obilježavanja rebi'u-l-evvela, smatrali su korisnim i potrebnim da se u i poddžematima, od kojih su skoro svi povratnička naselja (Tujnica, Ljubatovići, Strupina, Gračin Brijeg, Omerdino Polje, Rječica i Straište), proče mevludi. Predsjednici džematskih odbora i mjesni imami, koji su odmah iste podržali, u organizaciju su uključili i veći broj džematlija što je rezultiralo, u konačnici, da mevludi budu dobro posjećeni.

Mevludske programe su izvodili imami - članovi hora Medžlisa Maglaj, dok je glavni imam održao predavanja o Poslaniku, a.s.  Zadovoljna lica prisutnih džematlija na mevludima, kao i komentari koji su poslije uslijedili, posvjedočili su da je ideja o obilježavanje rebi'u-l-evvela u poddžematima bila u potpunosti opravdana. Iskazana je nada da se ovakve i slične aktivnosti i dalje trebaju priređivati, kako se džematlije u ovim povratničkim naseljima ne bi osjetili zanemarenima. 


Zadnja planirana aktivnost u mjesecu rođenja Poslanika, a.s., bilo je druženje za omladinu u džematu Kopice. Mladićima i djevojkama koji su bili prisutni, pored glavnog imama, prigodnim predavanjem obratio se i Džafer ef. Gračić, glavni imam iz Medžlisa Žepče.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine