digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Janja: “Mi smo i Istok i Zapad“

U organizaciji vjersko prosvjetne službe Medžlisa, od 7- 9. 06.2019. godine, u Sarajevu je održan stručni seminar za imame i muallime MIZ Janja.

Seminar je otvorio Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer ef. Camić, koji je naveo povode organizacije seminara te potrebu da se uposlenici našeg Medžlisa stručno usavršavaju.

O zajednici muslimana u Bosni i Hercegovini govorio je prof. Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije i glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prof. Muhamed Jusić je ukazao na nekoliko važnih činjenica koje se vezuju za bogatu historiju i tradiciju Bošnjaka na ovim prostorima u okviru Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica se suočava sa različitim izazovima koje treba prevazilaziti, ali biti i spremna na svjetska dešavanja poput rasta islamofobije u Evropi. Nažalost, neki će reći da smo nedovoljno dobri evropljani za Evropu te da smo nedovoljno dobri muslimani za „Istok“, a tu se moramo konstantno dokazivati. Dakle, mi ne da nismo ni Istok ni Zapad, mi smo i Istok i Zapad.

Također je naglašeno da je model Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedinstven u svijetu.

Drugi dio seminara otvorio je sekretar Medžlisa, Mujaga ef. Cifrić, te najavio voditelja seminara i radionice mr. Balihodžić Kemala.

Kemal H. Balihodžić je poduzetnik, stručnjak za marketing i motivacijski trener. Direktor je i vlasnik marketing kompanije “UpTrend Marketing Solutions” sa globalnim sjedištem u Londonu i Sarajevu. Autor je knjige “Rođeni za Uspjeh – od aplaudera do aplauza” koja je doživjela tri uspješna izdanja.

Kemal H. Balihodžić je govorio o komunikacijskim vještinama, retorici i javnom nastupu te potrebi da se pokrenemo i načinimo korake za uspjeh. Također je potrebno naći odgovarajući model rada sa osobama koje nam bespotrebno crpe energiju.

Seminaru su prisustvolali svi imami i muallimi te muallime Medžlisa IZ Janja.

k1

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine