digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vijeće muftija: Zaštititi vlasničko pravo nad Fethija džamijom u Jajcu

Autor: Avgust 16, 2019 0

Sarajevo, 15. august 2019. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 21. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je dalo punu podršku nastojanju Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Jajce da zaštite vlasničko pravo nad Sultan Sulejmanovom - Fethija džamijom u Jajcu. Vijeće muftija je pozvalo sve subjekte uključene u predmet na poštivanje imovinskih prava Islamske zajednice nad ovom nekretninom, te da se suzdrže od svih radnji koje mogu narušiti odnose među pripadnicima različitih vjerskih zajednica.

Između ostalih tema koje je Vijeće muftija razmatralo bilo je i pitanje šerijatskopravnog stava o kremiranju tijela umrle osobe, te je donijelo fetvu kojom takva praksa ostaje zabranjena za muslimane. Vijeće je razmatralo Izvještaj o aktivnostima organa i institucija Islamske zajednice u ramazanu 1440/2019. godine. U svim izvještajima koji su stigli iz muftijstava i mešihata posebno je bio evidentan porast broja mladih koji su tokom ramazana bili uključeni u brojne aktivnosti Islamske zajednice i njenih džemata. Analizirani su i rezultati aktivnosti koje je Zajednica provodila s ciljem pomoći pripadnicima Zajednice, ali i drugim građanima u stanju socijalne potrebe.

Vijeće je analiziralo i Izvještaj o mektebskoj nastavi za 2018. godinu te je konstatovano kako je i pored brojnih izazova, naročito sve manjeg broja djece u džematima, evidentan stabilan broj polaznika mektebske nastave. 

Na sjednici su razmatrani i Prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i zajednička jezgra Nastavnog plana i programa medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Odobrena je izmjena i dopuna nastavnih planova i programa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.  Data je suglasnost na izmjene i dopune nastavnog plana i programa islamske vjeronauke za osnovne i srednje škole. Na kraju je odobren prijedlog rebalansa budžeta Rijaseta za 2019. i upućen Saboru Islamske zajednice na usvajanje.

Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine