digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hiljade vjernika na otvorenju Ferhadije

Ferhadija džamija otvorena je sedmog maja, a svečanu vrpcu presjekli su reisu-l-ulema Husein Kavazović,  predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer Ahmet Davutoglu, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet)  Mehmet Gormez  i muftija banjalučki Osman Kozlić.

 

Prisutnima su se obratili reisul-ulema Husein ef. Kavazović  muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović,  Ahmet Davutoglu, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet)  Mehmet Gormez,  episkop Banjalučki Jefrem iz Srpske pravoslavne, Franjo Komarica, banjalučki biskup, predstavnik Jevrejske zajednice Jakob Finci.

"Ferhadija je bila, jeste i bit će veličanstveni svjedok vjere u jednoću Stvoritelja. Temeljni poziv vjere je upoznavanje ljudi kako bi svijet postao kuća za sve. Naše različitosti, mnoštvo rasa i nacija, kultura i civilizacija nisu omaška povijesti već istinski su dar Božije mudrosti da život sinovima Ademovim učini bogatijim u njihovoj različitosti", rekao je reisu-l-ulema Kavazović u svom obraćanju.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izrazio je zahvalnost svim dužnosnicima i narodima koji su pomogli u izgradnji Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci.

"Ferhadija je poruka mira svim građanima BiH i cijelom svijetu. Nema puno gradova gdje se bogomolje svih naroda nalaze tako blizu. Ako se one sačuvaju sačuvat će se  mir i blagostanje", kazao je Davotuglu.

Podsjetio je da je vijest o rušenju Ferhat-pašine džamije poznatije kao Ferhadije primio prije 23 godine u Maleziji.  

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine