digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Podlugovi: 178 učenika u mektebu

Autor: Alma Omerović Maj 31, 2016 0

Džemat Podlugovi organizovao je svečanu dodjelu svjedočanstava polaznicima mektebske nastave. Mektebsku školsku godinu završilo je 178 učenika, odličnim uspjehom.

 

Asmir ef. Salihović, imam džemata  kazao je da je ovo veliki dan u Podlugovima.

„Prije svega ovo je veliki dan za našu djecu kao i za njihove roditelje i džemat Podlugovi. Jer, smatramo da je naša sredina dodatno oplemenjena onima koji vole svoj din, koji uče o svojoj vjeri i koji uče Kur’an. Moram biti neskroman i kazati da je za nas koji smo ih učili, to je ono u što se uzdamo kao nagradu kada se susretnemo sa Gospodarom. Svrstali smo se u red onih mekteba koji su najbolji i najmnogobrojniji. Iza nas je 550 časova rada, učenja, svakodnevnog druženja sa učenicima i ovom im prilikom zaista čestitam kao i njihovim roditeljima. Praktikujemo svečane dodjele svjedočanstava, sa poklonima koji su zaista vrijedni. Također će dobiti i poklon knjigu od našeg džematlije Fikreta Hodžića, koja je poruka našoj djeci da se zaista kroz život treba boriti i raditi, i da se samo uz trud, rad i znanje, mogu ostvariti kako dunjalučki tako i onosvjetski ciljevi. Sponzor današnje manifestacije su prijatelji iz Kuvajta i Katara. Naime, porodica Abdulghani, odnosno sestra Busejna koja je jedna od vakifa naše džamije i njena braća Ali Abdullah Abdulghani, Abdullah Aabdulghani. Veliku zahvalnost dugujemo i prijatelju našeg džemata dr. Muhammed Alansari koji je s nama bio prilikom gradnje ali i danas kroz realizaciju afirmativni projekata. Šest učenika koji su učestvovali na takmičenjima koje organizuje Islamska zajednica, koji su postigli zaista značajne rezultate i neki od njih su se plasirali u finale, biće nagrađeni posebnim nagradama a radi se o tabletima. Ova porodica će opremiti našu učionicu. Iako je ona savremena, nedostaju nam tehkničke stvari. Učionica će biti opremljena najsavremenijom tehničkom opremom od naredne mektebske godine koja počinje od septembra. Želio bih se ovom prilikom zahvaliti i Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH na čelu sa direktorom dr. Senaidom Zaimovićem koji je bio veliki prijatelj našeg džemata i tokom gradnje džamije i pomagao nam spajajući se sa čestitim ljudima . On nas je i ovaj put spojio sa ovim ljudima koji su današnji sponzori“ kazao je ef. Salihović.

Fikret Hodžić, džematlija iz Podlugova i voditelj na Hayat televiziji, svršenicima mektebske nastave, poklonio je džepno izdanje svoje knjige „I JA SAM IZ SREBRENICE“. Želio je pomoći džematu Podlugovi i odlučio se da poklanjanjem ove knjige nagradi vrijedne učenike.

„Slušajući hutbu na kojoj je ef. Salihović spominjao svršenike mektebske nastave, želio sam džepnim izdanjem svoje knjige nagraditi učenike. Knjiga je najviše namjenjena ljudima koji imaju probleme prilikom svog odrastanja. Poruka moje knjige jeste da se u životu može uspjeti i pored silnih problema na koje čovjek naiđe. Pokušao sam da ovom knjigom skrenem pažnju mlađima da se bore za svoje želje jer ne postoji želja koja neće biti ostvarena ukoliko prilikom ostvarivanja te želje ne rušite tuđe želje. Možda moja životna priča može olakšati mladim ljudima probleme koje oni danas imaju što bi ujedno i bila moja poruka“ kazao je Hodžić.

Nakon dodjele svjedočanstava upriličeno je druženje svih prisutnih uz specijalno pipremljene torte i osvježenje. Čestitamo ef. Salihoviću i učenicima na uspješno završenoj mektebskoj nastavi te Fikretu Hodžiću koji je ličnim primjerom pokazao kako se mladi ljudi trebaju boriti te vrijednim poklonom ukazao da je ulaganje u znanje trajna investicija.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine