digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: 292 učenika savladalo sufaru

Autor: Edin Spahić Juni 01, 2016 0

U četvrtak 26. maja tekuće 2016. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u Istiklal džamiji na Otoci upriličio drugu po redu svečanu Akademiju svršenika sufare za odrasle pod nazivom „Kur'an je moja radost“.  

Program je otvoren učenjem Časnog Kur'ana od strane Resul ef. Alića, nakon čega se prisutnima obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović koji je na prvom mjestu čestitao svim svršenicima sufare koji dolaze iz brojnih sarajevskih džemata, nakon čega je uputio čestitke i imamima, muallimima i muallimama koji su vrijedno radili u protekloj godini  i veliki broj svojih džematlija podučili arapskom pismu i Časnom Kur'anu. Glavni imam je posebno istakao kao važnu činjenicu da je veliki broj vjernika naučio učiti i čitati Allahovu uputu - Kur'an, kojem će posebnu pažnju moći posvetiti u nadolazećem mjesecu ramazanu, koji i jeste mjesec Kur'ana. Dr. Dautović je govorio i o važnosti učenja i postizanja znanja u našoj vjeri, čija  prva objava poziva upravo cjeloživotnom učenju i čitanju. Glavni imam je okupljenim vjernicima uputio ramazansku čestitku uz poruku da  mjesec posta provedu u društvu Kur'ana i njegovih poruka, koje im trebaju biti i vodilje kroz život.

Nakon obraćanja glavnog imama, pristupilo se dodjeli šehadetnama i diploma za 292 polaznika koji su u protekloj godini uspješno savladali kurs sufare u trideset i jednom sarajevskom džematu, čiji su muallimi i muallime također nagrađeni za ovaj veliki trud. Diplome svršenicima sufare su uručili glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i imam Istiklal džamije mr. Abdulgafar ef. Velić.        

Ovu svečanost u Istiklal džamiji, svojim glasovima su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo koji su prisutne počastili sa  nekoliko lijepih ilahija. Akademija je okončana učenjem Kur'ana hfz. mr. Maid ef. Ibrahimovića, nakon čega je dovu proučio pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović. MIZ Sarajevo je nakon svečanosti za sve svršenike pripremio druženje uz halvu, kolače i šerbe u prelijepom haremu Istiklal džamije na Otoci.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine