digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Preko 1000 učenika završilo hatmu

Autor: Edin Spahić Juni 01, 2016 0

U subotu 28. maja tekuće 2016. godine Istiklal džamija na Otoci je ugostila IV svečanu akademiju svršenika hatme i učača Kur'ana sarajevskih mekteba pod nazivom “Kur'an po mom srcu piše”, kojom Medžlis islamske zajednice Sarajevo tradicionalno okončava mektebsku godinu.

IV svečana akademija “Kur'an po mom srcu piše” je počela okupljanjem i postrojavanjem  preko 1000 polaznika mektebske nastave koji su završili hatmu i uče u Kur'anu te 132 sarajevska muallima. Ašere je proučio Mustafa ef. Isaković, nakon čega je intonirana državna himna. Ljubav prema Allahovoj knjizi bila je dovoljan razlog i najljepši povod da se vrijedne mekteblije i njihovi muallimi i ove godine okupe u Istiklal džamiji koja je bila ispunjena prelijepo obučenim mektebskim polaznicima, muallimima i brojnim roditeljima.

 Prvi se obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo koji je istakao kako je “mekteb, kao islamska odgojno-obrazovna ustanova prisutan na ovim prostorima gotovo šest stoljeća i kako zahtjevi vremena u kojem živimo donose pred mekteb izazov koji ne može i ne smije biti ignorisan, jer su mektebi ujedno i najbrojnije odgojno-obrazovne ustanove u BiH”. Zamjenik glavnog imama  je predstavio aktivnosti koje MIZ Sarajevo poduzima kroz sami proces mektebske nastave, ali i različite vannastavne aktivnosti putem kojih se nastoji afirmisati i popularizirati rad u mektebima. Prezentovani su pojedinačni i ekipni pobjednici ovogodišnjih takmičenja kao i rezultati hatmi – završnih ispita u sarajevskim mektebima, kojima je ukupno prisustvovalo 9665 učenika (3069 učenika je učilo u Kur'anu a njih 496 je završilo hatmu) i zabilježeno je povećanje broja polaznika na završnim ispitima. U odnosu na prošlu godinu ovogodišnjim hatmama je prisustvovalo više 829 polaznika, a u Kur'anu je njih više učilo 203.        

 U svom obraćanju prisutnima glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je čestitao svim polaznicima na uspješno okončanoj mektebskoj godini a posebno muallimima koji su vrijedno radili u mektebu tokom cijele mektebske godine. Glavni imam je govorio i o značaju mekteba i mektebske nastave, posebno naglasivši značajnim činjenicu da je veliki broj polaznika savladao arapsko pismo i uspješno uči Kur'an uz preporuku za druženju s Božijom Knjigom u predstojećem mjesecu ramazanu.

 MIZ Sarajevo je ove godine odlučio da dodijeli priznanje “Ponos sarajevskih mekteba” onim polaznicima koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag kako kroz mektebsku nastavu i mektebska takmičenja tako i kroz svoje školovanje gdje su također ponosi generacije u svojim školama. Glavni imam dr. Dautović je uručio diplome sljedećim polaznicima:

 

- Muratović (Nedžad – Azra) Semina, rođena 07. 06. 2001. u Sarajevu, mekteb Sokolović kolonija I

- Muratović (Adil – Rasema) Adnela, rođena 15. 11. 2000.  u Sarajevu, mekteb Bulbulistan

- Brdar (Vahid – Amela) Aladin, rođen 11.06.2001. u Ljubljani, mekteb Jezero

- Čolaković (Kasim – Nihada) Vedad, rođen 13. 12. 2000. u Sarajevu, mekteb Vogošća

- Ćesović (Samir – Samira) Selman, rođen 18. 09. 2000. u Sarajevu, mekteb Briješće

- Dedeić (Refik – Azra) Amer, rođen 26.12. 2001. u Sarajevu, mekteb Doglodi

- Šadinlija (Elvedin – Enisa) Ahmed,  rođen 02.09. 2001. u Sarajevu, mekteb Binježevo

- Pajalić (Nevzet – Elma) Abdurahman, rođen 03.12.2000. u Sarajevu, mekteb Jezero

 

Meketebska akademija tradicionalno se završava poklanjanjem hatme, koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili nagrađeni ponosi sarajevskih mekteba kao i pobjednici mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta u kategorijama kiraeta  Amer Dedeić i Dindić Humejd. Dovu je proučio poseban gost akademije, koji dolazi iz Republike Turske  hfz. Ismail Ćošar, koji je prisutne počastio i učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana te jedne prelijepe ilahije.    

 

Prigodan program je izveo hor "Mektebski bulbuli" pod vodstvom Šerif ef. Delića i muallime Dženane Delić, koji je sadržavao splet ilahija, mevluda i recitala. IV svečana akademija je okončana zajedničkim fotografisanjem i dodjelom paketića za preko 1000 polaznika sarajevskih mekteba koji su na ovaj način okončali još jednu mektebsku godinu koja je ocijenjeno kao vrlo uspješna.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine