digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježen dan Medžlisa IZ Doboj i Nova hidžretska 1438.godina

Autor: Adil Rudanović Oktobar 03, 2016 0

U subotu,01.10.2016..godine upriličena je centralna mevludska svečanost u džamiji Lukavica Rijeka u Doboju u povodu obilježavanja dana Medžlisa IZ Doboj i Nove muslimanske godine

Odlukom IO Medžlisa IZ Doboj prihvaćen je prijedlog da se kao dan Medžlisa IZ Doboj uzme datum otvorenja džamije Selimija, 26.septembar 1522.godine, kada je zapravo i započeo organizovani vjerski život dobojskih muslimana. Odlukom IO je također prihvaćen prijedlog da se na dan Medžlisa svake godine dodijeljuje priznanje „Almir ef. Mešić“ za istaknutije djelatanke i vjerske službenike koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju vjerksog života Bošnjaka muslimana na području Medžlisa IZ Doboj.  Almir ef. Mešić je imam šehid koji je radio kao imam u džematu Stanić Rijeka a kao prirpadnik oružanih snaga BiH poginuo je 27.septembra 1994.godine.

Ove godine priznanje „Almir ef. Mešić“ dobio je glavni imam MIZ Doboj mr.Bajro ef. Džafić za dugogdišnji rad i aktivizam  kao i za rezultate koje je. postigao u svom dugogodišnjem poslu, a od toga 20 godina kao glavni imam MIZ Doboj.

Mevlud su proučili imami dobojskog i gračaničkog medžlisa, a program su upotpunili i članovi hora Selimija i Lukavica izvođenjem nekoliko ilahija.

Prisutnima su se nakon toga obratio prigodnim predavanjem hafiz Mirnes ef. Spahić, profesor u Behram begovoj medresi u Tuzli koji je u svom obraćanju prisutnim obrazložio šta je hidžra značila za vrijeme Poslanika a.s., kao i danas šta znači nama. Osim navedenog  manifestacija obilježavanja dana Medžlisa IZ Doboj obuhvata i sjećanje na održavanje naučnog skupa „Naslijeđe Doboja i okoline“  2014.godine,u kojem  je izuzetan uspjeh što u zborniku radova svoje radove su objavili i pet službenika Medžlisa IZ Doboj.

Na kraju programa predsjednik Medžlisa IZ Doboj gospodin Mirsad Husaković poselamio je prisutne i dodijelio je priznanje glavnom imamu mr.Bajri ef. Džafiću.Ovogodišnji dan Medžlisa ostati će i upamćen i po tome  jer je MIZ Doboj uručio plaketu zahvalnosti gradonačelniku Doboja gospodinu Obrenu Petroviću koji je došao u džamiju i istu primio,za njegov rad i veliki doprinos pomaganju Islamske zajednice i zalaganju za veća prava Bošnjaka u Doboju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine