digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stručni seminar za imame i muallime sa područja Muftijstva travničkog

Autor: Edin Memić April 01, 2017 0

Regionalni ured Lige muslimanskog svijeta u Sarajevu, Kulturni centar princeze Dževhere u Bugojnu, a u saradnji sa Muftijstvom travničkim upriličili su seminar za imame i muallime ovog muftijstva pod nazivom: „Odnos prema umrloj osobi sa fikhskog i medicinskog aspekta.“ Izlagači na seminaru bili su dr. med. Mersudin Hadžić i mr. Senad Ćeman.

 

Selame dobrodšlice prisutnim sudionicima seminara u svojstvu domaćina izrazio je g-din Rahmetullah Gari, generalni direktor Kulturnog centra princeze Dževhere u Bugojnu. U svome izlaganju dr. Hadžić je govoreći o odnosu prema umrloj osobi sa medicinskog aspekta govorio o zakonsko-medicinskoj osnovi, kontaktu sa tijelom umrle osobe, te o zaštiti gasala prilikom gasuljenja. Tom prilikom iznio je niz novih stvari koji će biti od pomoći svim imamima, a koji istovremeno u svojim džematima obavljaju i dužnost gasala.

U drugom dijelu seminara, a na temu „Odnos prema mejjitu sa fikhskog aspekta“, govorio je mr. Senad Ćeman asistent na katedri fikha na FIN-u. U svome izlaganju mr. Ćeman govorio je o smrti, o posjeti osobe koja je na samrti, o gusulu, o dženazi i mnogim drugim pitanjima vezanim za ovu tematiku. Nakon izlaganja dr. Hadžića i mr. Ćemana uslijedio je veliki broj pitanja, a najčešća su bila vezana gasul umrle osobe čije tijelo se transportuje iz Evrope ili prekokeanskih zemalja. Završnu riječ na seminaru dao je Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je seminar ocijenio uspješnim i korisnim. Pozvao je imame da na mudar i lijep način kroz razgovore sa svojim džematlijama dokidaju običaje i prkase vezane za dženazu a koji nisu u skladu sa Islamom. Također, Muftija travnički je podsjetio i na niz važnih aktivnosti koje su se odvijale nedavno na području ovog Muftijstva ili njihovo odvijanje slijedi uskoro. Dovom na kraju seminara, podne-namazom i ručkom završen je ovaj, po izjavama sudionika, vrlo koristan i značajan seminar.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine