digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tešanjski iftari: Od privrednika do mladih

Autor: Rašid Orlović Juni 14, 2017 0

Vođeni hadisom Allahova dž.š. Poslanika "Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada" (Hadis bilježi Et-Tirmiz, sahih) tešnjaci su već u prvoj polovini ovogodišnjeg ramazana organizirali niz zajedničkih iftara od kojih izdvajamo:

 

Tradicinalni iftar za profesore islamskih odgojno obrazovnih ustanova sa područja BiH koji je Medžlis IZ-e Tešanj ove godine organizovao trinaestu godinu zaredom. Na poziv Medžlisa ove godine 03.06.2017. odazvali su se i iftaru prisustvovali, a poslije iftara održali prigodno kraće predavanje u džematima pred teravih namaz slijedeći:

mr. Husein ef. Smajić  zamjenik reisu-l-uleme i v.d. direkrota Uprave za obrazovanje i nauku i muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović posjetili Čarši-džamiju gdje se džematlijama obratio zamjenik Reisu-l-uleme, a teravih namaz klanjao hafiz iz Turske. 

IPF Zenica – dr. Mensur Valjevac posjetio džemat Dobropolje-Mekiš, dr. Safvet Halilović- Karadaglije-Koprivci-Oruče.

Behrambegova medresa Tuzla – direktor Ahmed Hatunić – Bukva, Mensur Husić – pomoćnik  direktora O. Planje;  Mehmedalija Čandić –pomoćnik direktora – Piljužići. 

GHM Sarajevo – Dževad Pleh – Dolac-Kotlanice, Hadžib Šišić – Ljetinić i Merzuk Đulan - Bobare.  

Elči Ibrahim-pašina Medresa Travnik  - mr. Dževad Šošić – direktor – Jelah; dr. Muharem Dautović Dibekhana džamija, Omer Meštrovac – Kraševo i Kemal Avdagić – Mrkotić-Putešić.

.Medresa „Osman ef. Redžović“  Veliko Čajno kod Visokog – Dženan Handžić – direktor – Miljanovci Novi, hafiz Abdulkadir Kadrić – Vukovo i Emir Uzunalić - Trepče.

„Karađoz-begova“ medresa Mostar – mr. Suad Mujakić – zamjenik direktora – Kalošević 

Iftaru su prisustvovali i sabornici sa područja Muftijstva:  mr. Suad Huskić i Općinski načelnik iz Tešnja, dr. Ahmed Ćerim, dr. Mirsad Hasanić i Džafer ef. Gračić.

U toku iftara glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, muftija zenički i zamjenik reisu-l-uleme su  se zahvalili gostima na dolasku, čestitali uspjeh i ramazan, i izrazili nadu da će se  i dalje nastavi dobra saradnja ovog Medžlisa sa odgojno-obrazovnim ustanovama IZ-e u BiH. 

Iftar udruženja privrednika - U srijedu 07. 06. 2017. godine, Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj organiziralo je 7. tradicionalni iftar kojem su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, te predstavnici privrednog, društvenog i političkog života ZE-DO kantona i Općine Tešanj, na čelu sa premijerom ZE-DO kantona gosp. Miralemom Galijaševićem i načelnikom Općine Tešanj gosp. Suadom Huskićem.

Rječi dobrodošlice prisutnim uputili su glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i predsjednik Udruženja gosp. Edin Jabandžić, koji su iskazali posebno zadovoljstvo prisustvom muftije zeničkog i zamjenika reisu-l-uleme na tradicionalnom iftaru za privrednike Općine Tešanj.

Prisutnim se besjedom obratio zamjenik reisu-l-uleme, čestitajući u ime Rijaseta Islamske zajednice tešanjskim privrednicima na poslovnim uspjesima i iskazanoj odgovornosti prema Islamskoj zajednici, a posebno prema akciji zekata i sadekatu-l-fitra, ističući primjer džemata Vukovo, Medžlis IZ Tešanj.

Nakon iftara, delegacija na čelu sa zamjenikom reisu-l-uleme klanjala je teravih-namaz u džamiji Kutahija. Prije teravih-namaza prisutnim džematlijama obratio se muftija zenički, koji je ukazao na blagodati Mubarek Ramazana, posebno na blagodati posta i zajedničkih iftara.

Iftar u Sarajevu

Na ovogodišnjem zajedničkom iftaru Tešnjaka i Tešnjakinja, koji rade i studiraju u Sarajevu 08.06.2017.g. , bila je prisutna 101 osoba. Organizatori iftara su Mersad Huskić, Muhamed Brka, Sandžar Hafizović i Adem Dizdarević. Iftarili su u restoranu Konyali Ahmet Usta u Sarajevu. Ovaj put iftaru su prisustvovali i načelnik mr. Suad Huskić (koji se i obratio prisutnim), Senad Subašić predsjedavajući OV-a i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj Fuad ef. Omerbašić. Organizatori su odlučili da ubuduće svake godine organizuju zajednički iftar prvog četvrtka u mjesecu Ramazana.

Tradicionalni omladinski iftar petu godinu zaredom Medžlis IZ-e Tešanj, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Saudijske Arabije, organizuje omadinski iftar u Tešnju. Ove godine iftar je organizovan 08.06.2017. godine na trgu Gazi Husrev-beg ispred UO „Kahva“, a prisustvovali su mu koordinatori za rad sa omladinom iz džemata, učenici medresa koji obavljaju ramazansku praksu i druga omladina. Iftaru su prisustvovali i glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i gost hafiz iz Turske.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine