digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžis Mostar dodijelio četiri stipendije učenicima Ugostiteljske škole

Autor: Oktobar 11, 2017 0

Predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac danas je potpisao ugovor o stipendiranju sa četiri učenika JU Srednje ekonomske i ugostiteljske škole iz Mostara. Jednogodišnju stipendiju Medžlisa IZ-e Mostar, prema odabiru koji je izvršila njihova škola, dobili su Admir Hajdarević, Selim Jelovac, Adi Juklo i Jasmin Mušanović. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i njihovi roditelji i profesori Senad Gosto i Alma Hadžimahović. Prema ugovoru učenici će tokom školovanja u ugostiteljskim objektima Islamske zajednice Mostar imati redovnu praksu a nakon toga dužni su, ukoliko Medžlis bude na tome insistirao, odraditi isti broj mjeseci ili godina, kao njihovi radnici sa svim prinadležnostima. Praksa koju će učenici imati praktično će im pružiti priliku da budu potpuno osposobljeni za samostalan rad.   

Medžlis IZ-e Mostar na ovaj korak, kako je kazao predsjednik Jelovac, opredijelio se zbog svog specifičnog i heterogenog djelovanja njegovih privrednih subjekata i organizacionih jedinica.  „Islamska zajednica u svom radu i djelovanju primarno preferira moralno odgojne vrijednosti koje trebaju krasiti sve njene uposlenike. Osim poslova u struci ljudi gledaju i na ponašanje i odnos svakog uposlenika. I bez obzira kako se ko ponašao sve to ide na adresu Islamske zajednice. U stručnom dijelu mi vas ne možemo ocjenjivati, činit će to vaši profesori. Mi ćemo naš dio obaveze uredno izvršiti i od vas očekujemo isto“,poručio je Jelovac.

Alma Hadžimahović profesorica kuharstva  stipendiju Medžlisa IZ-e Mostar ocijenila je ne samo kao pomak u organizaciji njihovog nastavnog obrazovanja i stručnog usavršavanja već i kao dodatnu motivaciju budućim generacijama.  Senad Gosto, nastavnik praktične nastave za konobare se zahvalio Islamskoj zajednici što je prepoznala da njihova škola posjeduje respektabilan potencijal. „To je samo pokazatelj da treba ulagati u obrazovanje i stručno usavršavanje učenika, a ovo je jedan od tih načina. Nadam se da će i druge kompanije i subjekti koji se bave ugostiteljstvom i turizmom slijediti ovaj primjer. Islamska zajednica i jeste predvodnik u svim pozitivnim kretanjima u našem gradu. Stipendije mnogo znače i za učenike i za školu, jer našim učenicima smanjuje troškove školovanja i dodatno ih motivira za njihovo dalje stručno usavršavanje“, rekao je Gosto.

Ni stipendisti nisu krili oduševljenje jer im praktična nastava omogućava još u toj životnoj dobi konkretan rad i predstavlja profesionalni izazov. „S ovom stipendijom otvara nam se mogućnost stalnog zaposlenja odmah poslije školovanja i uz to smanjuje troškove našim roditeljima“, kazao nam je Selim. Njegov kolega Hajdarević dobivenu stipendiju vidi i kao svojevrsno priznanje njegovih profesora. „Ponosan sam da je profesor od svih učenika odabrao mene i to će mi biti dodatan motiv da se trudim još više jer oni to od mene i očekuju“, rekao nam je Hajdarović. Jedan od roditelja Arman Juklo osim olakšanja porodičnom budžetu ovaj čin smatra i svojevrsnim početkom samostalnog života njegovog sina.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine