digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenici priredili druženje s bivšim muallimom

Autor: Elvedin Ibrahimspahić Januar 22, 2018 0

Učenici mekteba Doboj kod Kaknja upriličili druženje sa Džemal ef. Hadžićem

U subotu, 20.01.2018. godine u prostorijama Mjesne zajednice u Doboju upriličeno  je   druženje.

Učenici koji su nekada išli u mekteb kod svoga efendije Ibrahim ef. Hadžić zvanog Džemo u Doboju kod Kaknja, organizovali su ovo prelijepo okupljanje. Na druženju je bilo prisutno oko četrdesetak učenika Džemala ef. koji su sada ugledni članovi društva koji zauzimaju mnoge značajne funkcije u našem gradu pa i u višim instancama organizacije našeg društva.

Međutim, zaključak je svih da im je jedna od najdražih funkcija u životu to što su pohađali  mekteb a posebno to što nas je učio Džemal ef. Hadžić.

Moderator ovog druženja bio je Elvedin ef. Ibrahimspahić koji je poselamio sve prisutne i predstavio otprilike kako je zamišljeno ovo druženje te zamolio prisutne da se sjete svih mektebskih drugova koji više nisu među živima, a nabrojali smo ih preko petnaest. Elvedin ef. je istakao nekoliko značajnih crtica iz angažmana Džemal ef. u džematu Doboj.

Džemal ef. je u Doboj došao  01.09.1983. godine. Pored mektebske nastave uvodio je različite vrste inovativnog rada sa djecom, omladinom i odraslima. Slobodno smo ustvrdili da je njegov rad  sa omladinom u džematu Doboj bio preteča i Mreže mladih i halki Kur'ana za odrasle kojih danas ima u skoro svakom džematu. Sa Džemal ef. smo imali mnogo izleta a najvišese sjećamo izleta u, tada tek otvorenu, Zagrebačku džamiju.

Jedan je od osnivača i profesora u isturenom odjeljenju medrese Osman ef. Redžović iz Visokog koje je djelovalo u Doboju. Mnogo je toga što bi se još imalo reči o Džemal ef. i što se čulo ove prelijepe večeri ali ćemo se zadržati na ovom.

Džemal ef. je u Doboju radio do 31.12.1994. godine kada prelazi na mjesto glavnog imama Medžlisa IZ-e Kakanj.

Zatim se svako od prisutnih predstavio i ispričao poneku anegdotu iz svog mektebskog iskustva gdje su u nekim situacijama potekle i suze zbog svega što smo doživjeli u periodu mektebskog obrazovanja.

Poslije predstavljanja učenika na red je došao i efendija Džemal koji nije krio emocije i sreću što se ponovo susreo sa svojim učenicima kojima se zahvalio na ovom susretu ali i na njivovom pregalaštvu na polju islama i pozvao ih (nas) da ostanu na pravom putu i da djecu svoju tome uče.

Nakon Džemala ef. prisutnima se obratio i Asim ef. sadašnji imamdžemata Doboj koji se zahvalio na pozivu i uputio par poruka o vrijednosti znanja i poštivanja svojih učitelja, a što ovaj skup upravo svjedoči.

Na kraju oficijelnog programa proučena je hatma-dova za učenike koji su preselili na ahiret ali i za bereket i hajr svih drugih, prisutnih i odsutnih, učenika Džemal ef.

Učenici Džemal ef. su za ovu priliku pripremili skromne hedije za svoga efendiju i to umjetničku sliku sa motivom starog izgleda Doboja sa džamijom i ručni sat da nas se uvijek sjeća i kad bude kod kuće gledao sliku na zidu a i kad bude gledao koliko je sati.

Tokom cijelog druženja prisutni su horski učili „stare“ ilahije koje nas je naučio upravo Džemal ef.

Na kraju možemo sa ponosom istaknuti da smo sretni da smo bili učenici Džemala ef Hadžića i da je on bio naš muallim, naš efendija, što na svakom mjestu sa ponosom ističemo.

Još jedanput kažemo: Džemal ef. Hadžiću, hvala ti za sve lijepe trenutke u mektebu i što si nas naučio našoj vjeri. Molimo Allaha dž.š. da te obilato nagradi i svaki hajr ti podari.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine