digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Međureligijski koncert u Orašju: Sazvučje različitosti

U Orašju 20.03.2018. godine je u prepunoj kino dvorani općine Orašje održan međureligijski koncert „Sazvučje različitosti“. Koncert je organizirao Odbor za međureligijsku suradnju Orašje uz pomoć Međureligijskog vijeća BiH, Renovabisa, njemačke organizacije za pomoć narodima u Jugoistočnoj Europi te Centra za kulturu općine Orašje.

Nastupila su tri hora iz tri vjerske zajednice: Emptianae, ženska vokalna skupina iz Žepča, Hor Behram-begove medrese iz Tuzle i Crkveni hor „Sveti Stefan Dečanski“ iz Brčkoga.

U publici su, jedan do drugoga, sjedili članovi OMS-a Orašje fra Anto Pušeljić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju, Salim ef. Kanlić, glavni imam u Orašju i otac Jovo Mihajlović, protonamjesnik za parohiju Donji Žabar/Orašje. Osim njih koncert je pratio predsjednik medžlisa islamske zajednice Orašje dr.sc.Mirsad ef. Arnautalić i fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tolisi.  Na koncertu su bili prisutni i drugi vjerski službenici, Ibrahima ef. Đozić,  Redžo ef. Mehanović iz Tarevaca kod Modriče, kao župnici i sveštenici drugih župa i parohija.

Svojim podršku koncertu su dali i predstavnici Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Posavskog kantona, kao i načelnici obližnjih opšina.


U ime Međureligijskog vijeća BiH publici se obratio gosp. Hrvoje Vranješ, stručni savjetnik pri MRV-u i osoba koja je posebno zadužena za praćenje i pomaganje OMS-u Orašje. U svom kratkom obraćanju je naglasio kako je međureligijski dijalog stvarna i stalna potreba te kako je on itekako moguć, a to svjedoče brojni odbori koje je Međureligijsko vijeće u BiH utemeljilo.
Nakon njega na pozornicu je stupio otac Jovo Mihajlović, predsjednik Odbora za međureligijsku suradnju Orašje, te je u ime OMS-a Orašje pozdravio sve prisutne i zaželio da u dobrom raspoloženju dočekamo Uskrs, Vaskrs i sveti mjesec Ramazan.
Nakon uvodnih govora i pozdrava započeo je koncert duhovnih pjesama, a otvorile su ga Emptianae – Žepčanke, ženska vokalna skupina iz Žepča. Postoje već desetak godina i posebnu ljubav njeguju prema sakralnoj glazbi. Pjevaju a cappella i to četveroglasno. Otpjevale su četiri korizmene pjesme i izmamile velik pljesak i oduševljenje u publici.
Nakon njih na pozornicu je stupio Hor Behram-begove medrese iz Tuzle. Hor je sastavljen od učenica i učenika medrese i broji pedesetak članova. Otpjevali su četiri ilahije i kaside koje su često bile prekidane pljeskom publike.

Na kraju je nastupio Crkveni hor „Sveti Stefan Dečanski“ iz Brčkoga. I oni postoje desetak godina i pjevaju na nedjeljnim i prazničnim bogosluženjima.

Nakon koncerta članovi svih horova kao i članovi i aktivisti Odbora za međureligijsku suradnju Orašje nastavili su svoje druženje.

29468832 330625190792905 7975735161916503558 n

29511861 1877264032305346 2698937676864037265 n

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine