digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tek rođeni Hasan, Husein i Omer ponos džemata Donje Drežnice

Autor: Hasan Eminović April 10, 2018 0

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino-ef. Maksumić 20. marta zajedno s mjesnim imamom Eldis-ef. Balićem i predsjednikom džematskog odbora Mustafom Kurtovićem posjetio je porodice Bećić i Mušić u džematu Donje Drežnice koje su ovih dana dobili prinove. „Džematski imam poslao nam je mjesečni izvještaj aktivnosti i naveo imena djece koja su se rodila. Bilo mi je jako drago kad sam pročitao imena Hasan, Husein i Omer. Nazvao sam porodice i čestitao im pa sam odlučio da ih posjetim i u ime Medžlisa uručim prikladnu hediju. Drago mi je da se nastavlja tradicija nadijevanja ovih imena u našim džematima. Primijetio sam da su se roditelji najprije rukovodili činjenicom da je neko njihov nosio to ime, da se na taj način čuva i porodična tradicija i sjećanje na velikane iz ranog perioda islama“, istakao je efendija Maksumić.

Blizanci donijeli radost

Dodatni motiv, ali ne i osnovni, za posjetu porodici Bećić je i Beširov stopostotni invaliditet. On je u saobraćajnoj nesreći ostao nepokretan. „ Drago nam je da smo vidjeli da su oni sretni i da su se čvrsto oslonili na Allaha, da smo ih zatekli u dobrom raspoloženju i rahatluku“, dodao je Maksumić Sretni roditelji Bešir i Refia Bećić dobili su blizance, dva sina. Još u vrijeme trudnoće doktori su im rekli da je jedno od njih muško i odlučili su da mu daju ime po Beširovom rahmetli bratu Hasanu i po dedama supružnika. Drugom djetetu sve do rođenja 23. januara nisu znali spol. Kad su saznali supruga je predložila da drugom sinu daju ime Husein i na taj način pokažu privrženost islamu i slijeđenju Muhameda a.s. Bešir je neizmjereno zahvalan Allahu dž.š. što su djece rođena zdrava. „Samo vjera u Allaha a ostalo će sve doći. Vjera u Boga i rad, a ostalo će sve samo po sebi doći“, blagosilja Bešir.

 Izbor imena

Elvis i Mirela Mušić za ime Omer odlučili su se na nagovor njihove kćerke Sare koja je insistirala na imenima Ibrahim, Mustafa ili Omer. „Malo smo čitali značenja imena i rukovodili smo se željom da bude prosperitetan, uspješan, životan. Ova posjeta znači nam puno jer vidimo da se vodi briga o djeci, jer je Islamska zajednica poslali poruku vodi brigu o pojedinci i da dijete od samog rođenja pripada tačno definiranoj grupaciji“, rekao nam je Mušić.

00Sličica Želim Print

Džematski odbor Donje Drežnice, kao i većina drugih mostarskih džemata, već nekoliko godina praktikuje posjetu i darivanje novorođenčadi, a rezultati tih posjeta su vrlo ohrabrujući. „Na taj način želimo stimulirati porodicu i koliko je to moguće i utjecati na natalitet koji je u cijeloj Bosni i Hercegovini u krizi. Mi se organiziramo i svim drugom povodima kad je potrebna naša pomoć, bilo da se radi o ovakvim sretnim ili drugim povodima“, pojasnio je mjesni imam Eldis-ef. Balić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine