digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Završni ispiti u medžlisu Olovo

Autor: April 29, 2018 0

Dva dana proteklog vikenda (28. i 29. april) održani su završni ispiti za mektebske polaznike pet olovskih džemata.

Imami Asif ef. Bjelić, Mujo ef. Numanović, Vahidin ef. Brčić, Eldin ef. Kamenjašević i Nedim ef. Gondžić su kao članovi komisije ispratili sve ono što su učenici pripremili kao odraz sticanog znanja tokom mektebske godine. Pet ovosedmičnih domaćina su bili mektebi džemata Čuništa, Solun, Kamensko, Jelaške i Rijeka, dok su za naredni vikend planirani završni ispiti u mektebu centralne džamije i mektebu u Olovskim Lukama.

Tokom ispita kojima su prisustvovali i roditelji naglašena je važnost redovnog dolaska u mekteb, gdje se objedinjuje teorija i praksa; razum i edeb. S jedne strane, tu je navikavanje na džamijski ambijent kod mlađih plaznika, a s druge, sve učestalije druženje s Kur'anom i pristupanje na namaz kod starijih polaznika; naglasili su, između ostalog, predavači i članovi komisije. 

Ispiti su bila prilika da se učenicima podijele prigodni pokloni, koje je obezbijedio Hamza ef. Kaknjašević, nekadašnji uposlenik i stalni prijatelj medžlisa, kao i knjige za najuspješnije, obezbijeđene od strane medžlisa.

Prisutnost i redovnost na nastavi i, te prezentovano znanje na ispitima tokom završetka godine su jedan oblik garancije da odgajamo djecu i omladinu, koja će se moći svrstati u skupinu onih koji vezuju svoja srca za džamiju.   

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine