digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bileća: Svečano otvorena Bajramovića džamija u Orahovici

Obnovljena Bajramovića džamija u Orahovici kod Bileće svečano je otvorena u nedjelju 22. jula 2018.god. Njenom, trećem po redu, svečanom otvorenju prisustvovalo je oko sedam stotina vjernika iz Bileće, Stoca, Gacka, Mostara, Trebinja i njihovih prijatelja, što se u ovo vrijeme i za ovaj kraj smatra prvorazrednim događajem

 Prvobitna džamija je bila skromnih dimenzija i skromne arhitekture, bez munare i izgrađena je 1934. godine. U  toku Drugog svjetskog rata, kao i većina vjerskih objekata na tom području do temelja je srušena. Mještani Orahovice u kojem žive samo porodice Bajramovića obnovili su je poslije 1960. godine. Posljednja obnova počela je 2011.godine, a sredstva za njenu gradnju donirali su raseljeni Bajramovići od Čikaga do Australije. Svi Bajramovići, „bez nagona“ i moljakanja svojevoljno su, kako je to kazao Edhem Bajramović, najstariji od njih,  zdušno učestvovali u njenoj obnovi. „Veliki je to trud koji su učinili složni i plemeniti Bajramovići. Izgradnjom ove džamije su dokazali da se nisu odrekli rodnog kraja, očeva i majki. Za nas su džamije uvijek bile više od vakufa. One su bile i korijeni našeg identiteta“, istako je glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić.  U ime izvršne i zakonodavne vlasti opštine Bileća prigodnu čestitku okupljenim vjernicima u povodu obnove džamije izrazio je zamjenik načelnika Milorad Radović a ispred srpske pravoslavne crkve u tom dijelu Bileće nadležni paroh Aleksandar Grčić.  

Radost svečanog trenutka sa prisutnima podijelio je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS-a. 

Obnova džamije u Orahovici, kako je naglasio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, je jedan od dokaza vjernosti svome zavičaju i svojoj zemlji. „Ova porodica Bajramovića je pokazala odvažnost i istrajnost, dokazali i ko su i šta su, kazali nam da mi imamo ljude odane, hrabre, koji će istrajavti na Alalhovu putu, žrtvujući i sebe i imetak da bi se uzdigla Allahova znamenja i Njegovi simboli, čuvajući na taj način misao o ovoj zemlji i ovom mjesto, o našem gruntu, kamenu i njivi. To je velika i važna poruka“, kazao je muftija.  U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića na kraju svečanosti obratio se i bihaćki muftija Hasan ef. Makić. On je kazao kako su džamije, uz njihovu primarnu funkciju obavljanja ibadeta, i svjedoci slobode. „Gdje god može opstati vjerski objekat može opstati i  čovjek, onaj koji ih gradi. Zato su nam ove džamije bitne. Ne treba se opterećivati mislima da ovdje nema puno džematlija. Evo došli smo danas i doći ćemo opet. Ne zna se šta je Alalh namijenio ovoj džamiji, šta će biti sutra i kako. U Allahovoj moći je sve. Njegovi planovi će se sigurno ostvariti!“, naglasio je muftija Makić.

 

Pravo otvorenja džamije muftija Makić je, na insistiranje odbora za obnovu, prepustio najvećem vakifu, Nusretu Bajramović. Nusretu je tokom svečanosti i zvanično Vakufnamu uručio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Zahvalnice drugim donatorima, pojedincima i institucijama uručene su na mevludskoj svečanosti organiziranoj večer prije svečanog otvorenja. Izvođenjem ilahija i kasida program su uveličali hor Info-servisa Medžlisa IZ-e Mostar i Samir ef. Ahmić imam u Bosanskom Novom.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine