digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako sačuvati zdravu prostatu

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Februar 04, 2017 0

Prostata je spolna žlijezda veličine oraha, smještena ispod mokraćnog mjehura kod muškarca.

Hipertrofija ili uvećanje prostate počinje se javljati u muškaraca starijih od 50 godina. Bolest se često razvija pritajeno, bez ikakvih simptoma, pa se  i tretira kao manja prijetnja zdravlju. Komplikacije nastaju kada prostata poraste do veličine koja ometa rad mokraćnog mjehura i protoka urina.
Oboljenje prostate ‘u narodu’ se naziva i bolest sjedenja. Preventivno je veoma bitno održavati dobru kondiciju, redovno šetati i baviti se sportom pogotovo ako na poslu provodite mnogo vremena u sjedećem položaju. Od sportova je najbolje plivanje, a trebali biste izbjegavati vožnju bicikla. Prilikom podizanja tereta nastojte koristiti mišiće ruku, nogu i leđa, a nastojte izbjeći naprezanje stomačnih mišića.
Preporučeno je smanjiti unos masnoća životinjskog porijekla i začine poput bibera i crvene paprike koji podstiču cirkulaciju i navalu krvi u prostatu,  a korisno je u ishranu uvesti namirnice bogate cinkom, manganom i vitaminom B6 kao što su sjemenke tikve i suncokreta, grašak, soja, morske alge i gljive. Sve ove minerale i vitamine potrebno je preventivno uzimati u vidu dodataka ishrani, a za smanjenje već nastalog otoka prostate preporučuje se konzumacija propolisa.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine