digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mediji: Od razbibrige do ovisnosti

Autor: S. SELHANOVIĆ i E. SUBAŠIĆ Februar 08, 2018 0

Ovisnost o internetu i igrama može biti opasna kao alkoholizam ili droga/ U nedostatku roditeljske pažnje djeca se sve više okreću virtualnom svijetu što u konačnici dovodi do njihove izoliranosti i isključivosti

Neki roditelji su vjerovatno primijetili kako njihova djeca mijenjaju svoj jezik, tačnije nerijetko koriste ekavicu i izgovaraju rečenice čiji je kontekst teško razumjeti. Riječ je o novom fenomenu koji zaokuplja pažnju djece. Naime, djeca umjesto igranja igrica prate kako drugi igrači igraju. Roditelji su bili nemalo iznenađeni kada su shvatili da u nedostatku igrica njihova djeca uživaju gledajući druge kako igraju. Djeca su oduševljena nepoznatim igračima koji igrajući igre pričaju o tome kako igraju, ali i izjavljuju tako nesuvisle rečenice da njihov govor može biti za psihološke analize. Mnogi ovi igrači i “govornici“, koji u toku igranja ne šute skoro nijedan trenutak, uglavnom dolaze iz susjedne Srbije, te otuda i imitiranje ovih igrača u stvarnom životu na čistom srpskom jeziku.

Naravno, pored ovih “igrača“ vrlo su popularni youtuberi koji zabavljaju javnost svojim komentarima o svakodnevici. Iako u BiH postoje ličnosti koje imaju značajan broj pratilaca i gledalaca, djeca zbog nepoznavanja engleskog jezika, kojeg koriste svjetski popularni youtuberi, slušaju youtubere iz regiona. Međutim, bez obzira iz koje zemlje dolaze youtuberi, ono što je poseban problem u ovom trendu jeste da ne postoji skoro nikakva cenzura. Dok u emisijama na radiju i televiziji pa i na poznatim internetskim stranicama postoji redaktura, odnosno određeno tijelo koje vrši i cenzuru zbog upotrebe različitih riječi, vrijeđanja i slično, youtuberi mogu skoro potpuno slobodno da govore šta i kako hoće. Prvenstveno, rječnik koji koriste, te način ispoljavanja emocija je degutantan. Mlade generacije njihove nastupe vide kao uspješan metod komunikacije, predstavljanja svojih ideja i misli radi popularnosti u svijetu. 

00Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine