digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pomoć migrantima: Prikupio preko 10 tona hrane, odjeću i obuću

Autor: R. Ag. Novembar 29, 2018 0
Derlić sa prijateljima prikupljenu pomoć lično isporučio Crvenom križu u Bihaću Derlić sa prijateljima prikupljenu pomoć lično isporučio Crvenom križu u Bihaću

Mujaga Derlić sa prijeteljima pokrenuo akciju pomoći migrantima 

Gledajući potresne slike migranata koji su na bosanskim  granicama zaustavljeni na   putu ka zemljama Evropske unije, te sudbini kompletnih porodica koje su već mjesecima prepuštene same sebi  Mujaga Derlić iz Željeznog Polja kod Žepča uz podršku svojih prijatelja pokrenuo je akciju prikupljanja humanitarne pomoći za migrante koji se trenutno nalaze na području Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Akciju je započeo prvo u svom rodnom Željeznom Polju, koju je kasnije proširio na područje općine Žepče.

-Danima  sam gledao putem TV ekrana napaćene ljude kako pokušavaju preći granicu. Tužne slike djece, kompletnih porodica koje bespomoćno čekaju da im neko pomogne a pomoć ne dolazi ni odakle. Odlučio sam da kao čovjek, onoliko koliko mogu, ako ništa pokrenem ljude, da kroz  organizovanu akciju  pomognemo napaćenim ljudima  pogotovo sada kada je zima na pragu.Nakon prve akcije prikupljeno je oko 4 tone hrane, odjeće i obuće, kaže Derlić.

Zajedno sa prijateljima Miralemom Ajetijem, Izudinom Đinićem i Anelom Tutnjićem koji mu nesebićno pomažu u organizaciji,svu prikupljenu pomoć odvezao je i predao Crvenom križu u Bihaću. Pošto je prva akcija uspjela i  nakon što  je vidio u kakvim uslovima se nalaze  migranti, Derlić je zajedno sa  prijeteljima proširio akciju na ostale dijelove žepačke općine. Kako kaže za podrušku akciji obraćao se i  pojedinim žepačkim privatnicima,  koji ga nisu odbili pa je u rekordnom roku  uz veliku podršku stanovništva uspio osigurati i drugi mini konvoj  pomoći od 6 tona hrane i higijenske opreme , odjeće i obuće koja je proteklog vikenda uručena  bihačkom Crvenom križu.

Mujaga ne staje i širi svoju humanu misiju. Kaže kako slike  i stanje u kojem se nalaze   migranti ga tjeraju da  akciju ne prekida. U njegovom humanom djelu   uključile su se i zeničke organizacije „ Daruj srcem „ i  „Harat „ pa se nada da će vrlo brzo  novi konvoj pomoći  krenuti put Bihaća. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine