digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kenan Musić: Roditelji su dužni da uče svoju djecu da rade i budu samostalni u životu

Autor: Džanan Ribić Mart 06, 2015 0

Hafiz Kenan Musić na predavanju u tuzlanskoj džamiji Tušanj – Slatina govorio je o zapostavljenim dimenzijama vjerovjesnikovog sunneta. Naglasio je da je danas posebno primjetno da se muslimani raspravljaju o onome što nije obavezno, a da sa druge stane ostavljaju ono što je obavezno.

 

- Naša obaveza je da budemo jedinstveni i da se držimo zajedno. Allah daje dunjalučka dobra onome koga voli i ne voli, ali osjećaj vjere Allah daje onome koga voli. Moramo težiti da slijedimo Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., u svim aspektima života – kazao je hafiz Musić u svome uvodu.

Kada bi se islam mogao objasniti u jednoj rečenici, onda bi kako napominje hafiz Musić, svima trebalo reći da je islam kada čovjek ima stila.

Musliman ima stila zato što ne laže i što poštuje svoje roditelje. Stil podrazumijeva da vjernik ostavlja ono što je zabranjeno, a uzima ono što je dobro i plemenito.

Bošnjaci kao zadnji narod koji je primio islam Europi trebaju pokazati šta je islam i koliko je plemenit. Bošnjaci prenose emanet vjere u ovome dijelu Europe.

Hafiz Kenan Musić govorio je o stilu života Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., i zapostavljenim dimenzijama vjerovjesnikovog sunneta, sa posebnim akcentom na noćni namaz, rad i poštovanje.

- Noćni namaz jedan je od zanemarenih sunneta. Previše danas trošimo vremena raspravljajući na koji način ljudi klanjaju, umjesto da više pažnje posvetimo noćnom namazu. Musliman u svojoj kući mora imati jednu intimu kada stane navečer u svojoj sobi pred Allaha. Posebno mjesto kod Allaha ima kuća u kojoj se klanja navečer.

Roditelji svoju djecu moraju učiti da rade za svoj život. Naša je svakodnevnica da naša omladina sa 26 godina i dalje od svojih roditelja uzima novac za svoje potrebe. Roditelju su dužni da svoju djecu uče da rade, i da ne ovise od njih. Dostojanstvo vjernika je da ovisi samo od Allaha – istakao je Musić.

Brojne su nedoumice prisutne oko ustajanja u znak poštovanja pred drugim ljudima. Okupljenim vjernicima na predavaanju pojašnjeno je da je i Allahov poslanik, Muhammed a.s, u znak poštovanja ustajao pred svojom kćerkom hazreti Fatimom. Vjernici bi trebali da i dalje nastoje očuvati to poštovanje, i ustajati pred svojim bližnjima, posebno roditeljima. Svaki vjernik mora čuvati svoje roditelje, ukazivati im poštovanje i činiti dobročinstvo.

Na samom kraju predavanja hafiz Musić okupljenim vjernicima savjetovao je da svaki dan uče dvije dove, posebno korisne za život, koje su danas zanemarene.

- Poslije namaza bilo bi dobro da u dovi naglasimo „Allahu pomozi mi da tebi budem zahvalan, da ti robujem i da te se sjećam“. Allah nam je dao slobodu, zdravlje i sigurnost, Allahu moramo zahvalni biti. Osim ove dove, ujutro i navečer trebamo tri puta reći „Zadovojan sam Allahom Gospodarom, mojom vjerom, i da mi je Muhamed a.s. poslanik“. Allah će nam otvoriti mnoga vrata u životu kada se trudimo. Ove dvije zanemarene dove moramo uvrstiti u svoju svakodnevnicu zaključio je hafiz Musić.

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed Huskanović rekao je da vjernici sa području tuzlanskoga medžlisa redovno svake sedmice imaju priliku da se druže sa dobrim i kvalitetnim predavačima, i da se okoriste njihovim znanjem.

Nakon predavanja u amfiteatru kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina nastavljeno je druženje sa hafizom Musićem. Zainteresovani su imali priliku da hafizu Musiću postave brojna vjerska i životna pitanja pitanja koja ih zanimaju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine