digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis IZ Bugojno: Pripremna nastava za maturante

Autor: A. Mandžić Mart 30, 2015 0

U organizaciji Medžlisa Bugojno u toku je pripremna nastava maturanata za polaganje prijemnih ispita. Ovaj vid edukacije organizuje se osmu godinu za redom iz nastavnih predmeta : matematika, fizika i hemija.    

 

Ovaj vid pripremne nastave do sada je, dao veoma dobre rezultate u praksi, tačnije prilikom polaganja prijemnih ispita budućih studenata iz našeg grada. Veliki broj njih se upisao na neki od fakulteta u našoj zemlji , pa čak i inostranstvu. Za profesora Nazifa Tutkura radi se o veoma korisnom projektu

- Ovo su veoma uspješni učenici, koji kane upisati neki ozbiljan fakultet i ovo je jedinstevna prilika da se sve ono što se propustilo nadoknadi, da slobodnije komuniciramo i da u terminu polaganja prijemnih ispita učenici budu obrazovaniji i sigurniji u sebe. Krajnji cilj je, naravno, da im stečeno znanje posluži da se uspiju upisati na željeni fakultet, na svoje i zadovoljstvo svojih roditelja, ali i nas, njihovih profesora – kaže profesor Tutkur

Očekivanja učenika je da će im ovaj vid edukacije donijeti željeno i potrebno znanje na prijemnim ispitima, ali i u budućem školovanju na fakultetima, koje su odlučili studirati.

- Ove godine završavam gimnaziju, a planiram upisati Medicinski fakultet. S pažnjom pratim sva predavanja. Očekujem puno novih informacija za koje se nadam da će mi biti od koristi- riječi su Amile Redžić. Slično nam govori i njen kolega Elmir Hajdarević.

- Želim da upotpunim znanje koje smo stekli kroz redovnu nastavu. Osim toga, svi znamo kakva je finansijska situacija i da tek manji broj učenika može sebi priuštiti da plati instrukcije. Na ovaj način nadograđujemo znanje besplatno- kaže Hajdarević, koji namjerava studirati stomatologiju.

Predsjednik bugojanskog medžlisa prof. Haris Mujić, zadovoljan je što je pripremna nastava proširena i na učenike trećih i drugih razreda srednje škole. najavljuje i još neke nove projekte bugojanskog medžlisa :

Novost je da u instruktivnoj nastavi učestvuju učenici četvrtih i trećih razreda, dok je u pripremi i edukacija za učenike drugih razreda. Pored pomenutih predmeta otvoreni smo i za sve druge predmete. Takođe, planiramo organizirati kurs iz 3D Dizajna, a pripremamo i projekt programiranja, gdje će u ulozi predavača biti mlade školovane osobe. Nabavili smo, također, kvalitetnu računarsku i drugu opremu, koju želimo da stavimo u funkciju lokalne zajednice – ističe Mujić.

Po njegovim rijčima medžlis Bugojno otvoren je i za druge vidove saradnje i pokazanog interesa organizacija, udruženja, ali i samih građana, kojima ova institucija stoji na raspolaganju, posebno na polju realizacije projekata usmjerenih na različite vidove edukacije i sticanja znanja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine