digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kur`an kao koncept našeg života

Autor: Ale Kamber April 09, 2015 0

U subotu, 28.03.2015.godine je između akšamskog i jacijskog namaza glavni imam Kaknja mr. Sulejman ef. Čeliković na tribini organiziranoj od strane MIZ Livno održao zanimljivo predavanje pod nazivom “Kur`an kao koncept našeg života”.

 

Predavanje je održano u mektebskom prostoru džamije Ćurčinice, a uz livanjske imame i mualime prisustvovao je i veći broj džematlija, među kojima i primjetan broj mladih. Čeliković svoje izlaganje i nije nazvao predavanjem već svojevrsnim tumačenjem i citiranjem Kur`ana kao upute. “Ovaj sat druženja s Kur`anom, njegovo slušanje, tumačenje i razumijevanje vrijede kao godinu ibadeta. Nikad nije kasno da oni, koji je ne znaju, da savladaju sufaru i samostalo uče Kur`an. Što god da učite, učite u ime Allaha”, poručio je Čeliković koji je izlaganje upotpunjavao i prelijepim učenjem odabranih dijelova Kur`ana, istovremeno ih, na sebi svojstven način, upečatljivo i briljantno tumačeći:

“Bio sam ja i ranije u Livnu, ali sam prvi put u obnovljenoj, prostranoj, blistavoj i prelijepoj Ćurčinici. Držite se džemata, čuvajte ovu ljepotu džamije i neka vam Kur`an bude koncept svakodnevnog života. On je Istina i odgovor na svako naše pitanje. I, znajte, nije vjernik koji vidi i kojega samo vide, već onaj koji istinski srcem i umom vjeruje. Kur,an se ne sluša uhom već pameću. Oči i uši su samo Allahov dar čovjeku, pomoćno sredstvo za gledanje i slušanje iznutra, pameću i srcem. Čovjek od rođenja stari, ćelije izumiru i mijenjaju se i tako čovjek, kad one dotraju, preseljava na bolji svijet, ali duša ne stari i nije svejedno gdje će nam duša. Muslimane ja shvatam kao jedinstven organizam kojeg, kad mu se razboli jedan dio, neminovno čitavog zahvati temperatura. Palestinci su dugo prepušteni sami sebi, zato se i desilo ovo sa islamskim svijetom danas. Od te povišene temperature zbog bolesti Palestine, kojoj nisu nešto pomagali, sada muslimani u bunilu pucaju jedni u druge”, upozorio je mr.Čeliković praveći usporedbu i sa pojedincom koga neprekidno uhodi i nastoji zavesti šejtan: “Kad ste ljuti, zacrvenite se, vatra vas obuzme. U takvim situacijama ne reagirajte ishitreno, jer je šejtan ovladao situacijom. A čime se vatra gasi? Vodom. Uzmite u takvim situacijama abdest, ugasite vatru, ohladite tijelo i glavu, vratite se namazu i Kur`anu i šejtan neće imati šanse. Više neposredno komunicirajte i posjećujte se i ohrabrujte. Opraštajte jedni drugima i čestitajte i za najmanje uspjehe, bez imalo zavisti, tako će uže biti čvršće. Mi smo, kao vjernici, zapravo, Allahovo uže, a nije svejedno je li ono natruhlo, ili je poput najtvrđeg čelika. To posebno vrijedi za male muslimanske zajednice poput vaše u Livnu, gdje je neuporedivo teže biti istrajan u vjeri nego u većim muslimanskim zajednicama”, zaključio je ef.Čeliković, pozivajući na još veću čvrstinu džemata, te u tom smislu i na uzvratnu posjetu Livnjaka Kaknju, što je učinio i moderator tribine Adis ef. Sultanović, odnedavni imam livanjske džamije na Topovima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine