digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Osma „Mektepska olimpijada“ – Radost krunisana zajedničkom molitvom

Autor: Hasan Eminović Juni 01, 2015 0

Nakon uspješno provedene mektepske godine, osmi put zaredom Medžlis Islamske zajednice Mostar, 31.5. na fudbalskom stadionu u Donjoj Drežnici organizirao je „Mektepsku olimpijadu“.

Cilj ove jedinstvene manifestacije, kako ističu u Medžlisu Islamske zajednice Mostar je sticanje novih praktičnih znanja, novih poznanstava i prijateljstava. Polaznici 29 mekteba, koliko ih djeluje na području Medžlisa IZ Mostar, u dvije starosne grupe takmičili su se u deset sportsko-rekreativnih disciplina. Olimpijada, na kojoj je učesvovalo oko 700 djece od predškolskog uzrasta do završnih devetih razreda Osnovne škole, je počela kod spomen obilježja šehidima Armije R BiH. U proteklih osam godina Medžlis IZ i polaznici mektepske nastave u Mostaru ove sportsko-rekreativne susrete učinili su čvrstom konstantom i tradicijom na kojoj i dalje žele ustrajavati i u organizacionom i u tehničkom pogledu. Nažalost, ponovo je izostala podrška šire društvene zajednice koja bi svojim učešćem i podrškom otvorila procese stvaranju još boljeg i još povoljnijeg ambijenta da se bošnjačka djeca osjećaju srećnim, razdraganim i uspješnim bez podrške i utjecaja stranih humanitarnih organizacija i ustanova koja prečesto znaju djecu usmjeravati u neke druge civilizacijske tokove, gdje su prečesto ključne vrijednosti bošnjačkog i bosansko-hercegovačkog tradicionalno islamskog identiteta na marginama.

„Olimpijada je postala jedna vrsta brenda kada je u pitanju mektepska nastava. Drago nam je da su i drugi medžlisi na tragu ove ideje napravili slične organizacije. Želja nam je da ovom olimpijadom mektebu damo veći značaj, približiti mekteb našim roditeljima jer ovo vrijeme je vrlo izazovno. Svako se bori za djecu bilo da se radi o sportskim klubovima ili kulturnim ustanovama. Svjesni smo da mekteb mora nuditi više od onog klasičnog tradicionalnog nastavnog plana i programa“, ocijenio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Naglasio je kako Islamska zajednica pored Mektepske olimpijade ima namjeru da se detaljnije pozabavi samom metodologijom afirmacije mekteba među Bošnjacima u Hercegovini. U tom smislu pohvalio je ideju Medžlisa Islamske zajednice Livno kroz koju realiziraju projekat stalnog i kontinuiranog kontakta uposlenih muallima sa polaznicima mekteba, pa čak i preko društvenih mreža. „Islamska zajednica ima odgovornost da preuzme veliki dio obaveza jer smo stalno u opasnosti da nam tu djecu zovu neki drugi i drugačiji. Stoga smatram da moramo naći efektivnije odgovore na te izazove“, zaključio je muftija Dedović.

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić usrećen veselom dječijom igrom i grajom smatra da su ovi sportski susreti samo personifikacija znanja koje su sticali tokom godine. „Ovo je divna prilika da naša djeca izgrade čvršće veze i širi krug prijatelja. Ovo su čiste i plemenite duše i mislim da će oni te rezultate, jer su građeni na iskrenom nijeti i u ime Boga, brzo postići“, rekao je ef. Cikotić. On je zadovoljan i rezultatima koje su ostvarili polaznici mektepske nastave na takmičenjima na nivou Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta IZ u BiH. Da bi ti rezultati bili još bolji i da bi djeca osjećala još veću zadovoljstvo ef. Cikotić smatra da bi bilo potrebno da se uključi veći broj roditelja i džematskih odbora u proces mektepske nastave jer su to zajednički ciljevi cijele Islamske zajednice i društva u cjelini. „Mi smo počašćeni Božijom riječju, Poslanikovom uputom i svima nam je obaveza da i našu djecu učinimo ponosnom “, kazao je ef. Cikotić. Cijelo popodne stadionom fudbalskog kluba „Soko“ tekle su rijeke dječije graje, vedrine i sreće. Predvođeni mualimima učesnici osme „Mektepske olimpijade“ sreću su krunisali zajedničkim klanjanjem podne namaza. A ima li veće sreće na ovom svijetu od osjećaja da zadovoljan i sretan insan, da zadovoljno i sretno dijete, njih 700, zajedničkom molitvom zahvaljuju Uzvišenom Stvoritelju na blagodatima života.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine