digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dva bužimska imama – dva hizmećara Radija BIR

Autor: Hamdija Nesimović Februar 28, 2023 0
Nijaz-ef. Hodžić (lijevo) i Senad-ef. Aljić (desno) Nijaz-ef. Hodžić (lijevo) i Senad-ef. Aljić (desno)

Iako je Radio BIR u Bužimu dočekan s radošću od samog početka morao je poduzeti određene korake i aktivnosti da bi njegova slušanost bila veća i kvalitetnija. Pri tome su Radiju velika podrška bili Senad-ef. Aljić i Nijaz-ef. Hadžić, tada na funkcijama glavnog imama i predsjednika IO MIZ Bužim.

Poslije godinu dana od emitovanja prvih programskih sadržaja ili 2009. godine Radio BIR Islamske zajednice je od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine kupio slobodnu frekvenciju preko koje je Radio Bužim sve do gašenja odašiljao svoje radijske sadržaje. Od tada je područje općine Bužim i šire bilo pokriveno signalom Radija BIR, što je Bužimljanima omogućilo da nedugo nakon instalisanja neophodne aparature mogu pratiti njegov program.

Doprinos Radiju je svojevrsni vakuf

Već 10. aprila 2010. godine, u amfiteatru srednjoškolskog centra ‘’Hasan Musić’’ u Bužimu Senad-ef. Aljić i Nijaz-ef. Hadžić organizovali su svečanost čiji je glavni cilj bio da promovišu Radio BIR, ozvaniče početak emitovanja njegovog programa, objektivno ga predstave slušateljstvu i animiraju što veći broj simpatizera kako bi postali prijatelji Radija i bili mu materijalna potpora.

S obzirom da je u početku sva oprema Radija BIR bila instalisana na predajnik BHT 1 na Radostovu iznad Bužima, da se za održavanje antenskih uređaja prema BHT 1 plaćao visok zakup te da su se dešavali česti kvarovi Senad-ef., koji se prihvatio uloge tehničkog održavanja predajnika i prateće opreme, predložio je tada aktuelnom direktoru RTV BIR Remziji Pitiću da se pristupi izgradnji vlastitog predajnika, što je i prihvaćeno.

Senad-efendija se lično angažovao u svom džematu Bužim-Kamenica i od džematlija prikupio značajna sredstva od nekoliko hiljada konvertibilnih maraka za izgradnju predajnika. Potom je za malu cijenu na Ćorića Glavici nedaleko od Bužima urađen predajnik s klimatizacijom, kupljeno i položeno 600 metara podzemnog elektrokabla i postavljeno kućište za radijske uređaje. Time su ispunjeni uslovi za kvalitetnije emitovanje BIR-ovog programa i ostvarene velike uštede, pogotovo u dugoročnom pogledu.

Osim ovog angažmana koji je od velikog značaja za Radio BIR Senad-efendija je nebrojeno puta izlazio (i danas to čini s istim poletom) na lokaciju predajnika i otklanjao iskrsle kvarove i tako omogućavao kontinuitet u emitovanju programa. Sve usluge je činio samo za Božiju plaću i nagradu na Sudnjem danu. Da je u pitanju dunjalučka naknada sigurno za nju ne bi radio, kod silnih obaveza imama, hatiba i muallima.

„Moj doprinos oko uspostavljanja i funkcionisanja RTV BIR u Bužimu je vakuf i dobro djelo u ima Allaha, dž.š. Vjerovanje da će mi trud biti mnogostruko plaćen sve vrijeme me motivisalo da budem ustrajan u tehničkom održavanju repetitora i ostale opreme Radija BIR. Hvala Bogu ni danas mi to nije teško jer znam šta Radio BIR znači slušateljima“, rekao nam je. Radio BIR mu je za sve što je učinio dodijelio zahvalnicu.

U program se javio preko hiljadu puta

Redakciju Radija BIR drugog dana emitovanja programa, odnosno 11. januara 2008. godine, nazvao je Nijaz-ef. Hadžić, čestitao historijski momenat i zaželio uspješan rad i misijsko djelovanje. Predstavljajući se, između ostalog je kazao kako je sedam godina vodio emisije o islamu na Radiju Velkaton i Radiju Bužim te je ponudio saradnju i stavio se na raspolaganje i ovom mediju. Direktor Pitić je rekao voditeljici Almi Hadžić: „Kad god se javi ovaj imam uvijek ga pusti u program.“Od prvog uključivanja u program Radija BIR pa sve do danas Nijaz-ef. je imao preko hiljadu javljanja. Bili su to najčešće izvještaji o raznim vjerskim, kulturnim i društvenim događanjima, važne i pozitivne informacije o određenim momentima na bužimskom pa i širem području, iznošenja svoga pogleda o nekim dijaloškim pitanjima itd. Na sebi svojstven i originalan način slušateljstvu Radija BIR je približio Bužim i upoznavao ga sa svrsishodnim novostima, saznanjima, uputama…

Nakon pet godina dobre saradnje dobio je i zasluženo priznanje.

„Drago mi je što sarađujem s Radiom BIR i što sam mu podrška svih ovih petnaest godina. Raduje me što je Radio BIR jačao iz godine u godinu i što je objektivnošću uticao da se svijest javnosti o Islamskoj zajednici i njenom položaju u društvenim tokovima izgrađuje i popravlja. Pogotovo me veseli što u okviru Media centra IZ Radio BIR, Televizija, printani i elektronski mediji otvaraju novu epohu medijskog predstavljanja muslimana Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Značajan je to iskorak Islamske zajednice i on veseli svakog Bošnjaka ma gdje se nalazio“, kazao nam je Nijaz-efendija o ustrajnosti u održavanju petnaestogodišnje komunikacije s Radiom i njegovim slušaocima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine