digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ženska hafiska mukabela lijepo ramazansko osvježenje u Tuzli

Autor: Džanan Ribić Juni 19, 2015 0

Ženska hafiska mukabela započela je u Gazi Turali-begovoj džamiji. Već drugu godinu zaredom nakon podna namaza ova džamija domaćin je ženskoj hafiskoj mukabeli . Ženska hafiska muhabela bez imalo dvojbe prredstavlja jedno veliko i lijepo osvježenje u ramazanskim aktivnostima na području tuzlankoga Medžlisa

Ovogodišnju žensku mukabelu uče hafiza Zubejda Gobeljić, hafiza Amena Omerović, hafiza Behija Spahić, hafiza Senada Čačković, hafiza Medina Hamzabegić, Ahmedina Purković, Sumeja Čanić i Elmedina Avdibašić.

Hafiza Amena Omerović, svršenica Behram-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka, kazala je da ženska mukabela za nju predstavlja jedno divno iskustvo.

- Lijepo je vidjeti sve žene na mukabeli koje doaze kako bi slušale nas kako učimo Kur'an. Ja sam hifz završila na drugoj godini fakulteta pred muhafizom, hafizom Edinom Dedićem. I prošle godine sam učestvovala na ovoj mukabeli – kazala je Omerović.

Pred početak druge ovogodišnje ženske mukabele hafiza Zubejda Gobeljić napominje da je ženska mukabela od posebnoga značaja za muslimanke Tuzle.

- Mukabela je jedana novi način da se okupimo i da zajedno razmijenimo neka iskustva, i naravno potaknemo neke nove mlade djevojke da uče Kur'an, te da se što više družimo i međusobno savjetujemo – ističe Gobeljić.

Dobra posjećenost ženske mukabele potvrđuje uspješnost i značaj ovoga projekta za vjerski život u Tuzli tokom ramazana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine