digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Prva tribina iz ciklusa “Vjera je savjet“

Autor: E. Spahić Novembar 09, 2016 0

U subotu 05. novembra 2016. godine u sarajevskom džematu Šanac upriličena je prva omladinska tribina pod nazivom „Vjera je savjet“, koju organizuju džematski odbor i imam ovog džemata.

Bilo je to prvo izdanje tribine koja će se održavati svake prve subote u mjesecu poslije jacije-namaza. Ovo je jedna od novih aktivnosti ovog mladog džemata koja ima za krajni cilj okupiti omladinu i formirati Omladinski krug ovog džemata.

Prvu tribinu u ovom džematu je otvorio i svojim predavanjem podržao uvaženi muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je iskazao punu podršku džematu Šanac u ovom projektu. Nakon proučenog odlomka iz Časnog Kur'ana riječi dobrodošlice i zahvale muftiji i prisutnim džematlijama uputio je imam ovog džemata Edin ef. Spahić, koji se na podršci zahvalio i  Džematskom odboru na čelu sa mutevelijom hadžijom Nurkom Čauševićem. Posebno je bilo značajno prisustvo značajnog broja omladine, koja je bila i povod ovog okupljanja, ali i ostalih džematlija koji nisu htjeli propustiti ovu priliku i obraćanje uvaženog gosta.

Muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković je ovom prilikom održao zapaženo predavanje obrativši se prvenstveno omladini podcrtavajući im značaj koji mladi danas imaju u društvu i svijetu. Muftija Ljevaković je kroz ajete Časnog Kur'ana te praksu i hadise Božijeg Poslanika skrenuo pažnju prisutnima na učenje i obrazovanje kod mladih, posebno naglašavajući ulogu porodice, porodičnog života i privrženosti mladih džematu i džematskim aktivnostima. Muftija se dotaknuo i akteulnog trenutka Islamske zajednice u BiH, organizovanja Omladinskog kruga pri IZ u BiH te stanja muslimanskog ummeta.

Prisutni su iskoristili prisustvo dr. Ljevakovića da postave i nekoliko pitanja muftiji, koji ujedno obavlja i dužnost fetva-emina Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon čega je muftija proučio i dovu čime je prva tribina u džematu Šanac i okončana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine