digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Jablanica: “Volimo te naš Resule“

Autor: Semir Jahić Decembar 15, 2017 0

Ove godine Medžlis islamske zajednice Jablanica je nizom događaja obilježio mjesec rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Manifestacijom pod nazivom „Volino te naš Resule“ imali smo za cilj predstaviti segmente iz života poslanika Muhammeda a.s.

Manifestaciju su otvorile hanume koji djeluju pri odjelu za brak i porodicu MIZ-e Jablanica na čelu sa Amelom Džajić Idrizović, koordinatoricom ispred Medžlisa. Naime, naše vrijedne hanume su u petak 24.11.2017. godine poslije džuma namaza dijelile kolače. Uz svaki kolač nalazio se i jedan hadis Muhammeda a.s. Nakon uspješne akcije otvaranja manifestacije, imami MIZ-e Jablanica na čelu sa glavnim imamom su posjetili časove islamske vjeronauke u svim školama na području Jablanice. Na ovaj način smo se družili s vjeroučiteljima i polaznicima islamske vjeronauke. Ovo je bila svojevrsna prilika da našim najmlađim skrenemo pažnju na važnost vjerskog obrazovanja kako mektebskog tako i obrazovanja na nastavi vjeronauke. Centralni događaj ove manifestacije je bio mevlud povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s. u srijedu 30.11.2017. godine poslije jacije namaza u Čaršijskoj džamiji u Jablanici.

Mevlud su izveli imami i uposlenici Medžlisa na čelu sa glavnim imamom h. Ekrem ef. Hodžićem. Nadahnuti vaz je kazivao naš gost Salih ef. Haušić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Poslije mevludske svečanosti, rukovodstvo Medžlisa je u petak, poslije džuma namaza posjetilo Dom za stara i iznemogla lica te s njma proveli ugodno popodne. Na ovaj način smo htjeli pokazati i našim starim da nismo na njih zaboravili. U toku vikenda svim polaznicima mektebske nastave su podijeljeni paketići te odigrano II kolo Mektebske lige u malom fudbalu. Kažu da su djeca najiskrenija i da ne znaju glumiti, a njihova radosna lica dok primaju paketiće treba doživjeti. U toku dana rođenja Muhammeda a.s. naše vrijedne džematlije džemata Ostrožac i Donja Jablanica su svojim sredstvima zamjenili tepihe u svojim džamijama te na taj način u danima mevluda svoje džamije odjenuli u novo ruho, odnosno u jednoobrazne staze i uljepšali enterijer džamija. I na kraju manifestacije družili smo se sa mladima. Manifestaciju smo zatvorili omladinskim sijelom i tribinom koju smo organizovali u edukativnim prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici. Na sijelu koje je bilo opuštenog karaktera su dogovorene naredne aktivnosti, odnosno aktivnosti  Omladinskog kruga za 2018. godinu.

jablanica2

Prema riječima glavnog imama h. Ekrem ef. Hodžića manifestacija je bila uspješna. Ekrem ef. Hodžić je istakao da su svi projekti Medžlisa IZ-e Jablanica u proteklom periodu bili usmjereni na sve kategorije društva s kojima živimo. Posvetili smo prostor i djeci i mladima i starijima i veoma bitan faktor jeste da smo uključili i naše hanume u manifestaciju kao idejne kreatore i realizatore naših aktivnosti. Ovom manifestacijom šaljemo poruku našim sugrađanima da je bitno da čuvamo jedinstvo i tradiciju Bošnjaka te želimo ukazati na karakteristike života kojeg je živio Muhammed a.s. koji je naše ogledalo i na kojem se svaki dan trebamo ogledati kako bi popravili svoj život i uskladili ga sa praksom njegovog života, istakao je glavni imam h. Ekrem ef. Hodžić.

Ovogodišnja manifestacija je imala 7 događaja i trajala je od 24.11.2017. godine do 10.12.2017. godine. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine