digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pozitivne vijesti iz MIZ Bugojno

Autor: A. Mandžić Mart 10, 2018 0

Izgrađene dvije džamije, medžlis u plusu 51.000 maraka.

U srijedu, 28. februara održana je 5. redovna godišnja izvještajna skupština Medžlisa Islamske zajednice Bugojno. Pred članovima skupštine našla su se tri izvještaja za 2017., koja su nakon kratkotrajnih diskusija jednoglasno usvojena. Opšti je zaključak kako je MIZ Bugojno ostvario sve programom rada predviđene aktivnosti, koje su ocijenjene visokom ocjenom.

"U prošloj godini smo uspješno realizirali izgradnju dvije džamije, u Zlavasti i Vučipolju, povećan je broj domaćinstava koja plaćaju članarinu, a medžlis je poslovao pozitivnom sa ostvarenim plusom  od 51.000 KM. U ovoj godini planirana je gradnja tri džamije u naseljima Karalinka, Sultanovići i Vedro polje za šta su već obezbijeđena donatorska sredstva", riječi su predsjednika MIZ Bugojno prof. Harisa Mujića.

Izvještaj vjersko-prosvjetne službe prezentirao je glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut.       

U jednom dijelu sjednice razmatrano  je i materijalno-finsnsijsko stanje imama, čiji se predstavnik Meho ef Avdić založio za povećanje ličnih primanja imama kao i iznalaženje načina uplate doprinos za cjelokupni iznos ličnih dohodaka. Između ostalog istaknuto je kako plaća imama sa srednjom stručnom spremom iznosi 820 KM, što je povećanje skoro za dupli iznos u odnosu na 2006. godinu, kada su plaće imama u prosjeku iznosile oko 440 KM. Istaknuto je, kako je medžlis IZ Bugojno veoma blizu realizaciji preporuke Rijaseta IZ u BiH, da se plaće imama izjednače sa prosječnim iznosom plaće u Federaciji BiH. Zaključeno je da će se na ovom planu zajednički angažirati članovi Izvršnog odbora i predstavnici Ilmije MIZ Bugojno. Ova prilika je iskorištena da se dodijeli i plaketa najuspješnijem muallimu u mektebskoj 2016./2017. godini, a to je Kemal ef Tokmić, imam u džematu Vesela.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine