digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevlud u džematu Ostrožac

Autor: M.J. Mart 27, 2018 0

Povodom mubarek noći, lejletu-r-regaiba u prepunoj džamiji u Ostrošcu upriličena je centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Jablanica.

Mevlud, koji je održan 22.03.2018. godine poslije akšam namaza, proučili su imami i uposlenici Medžlisa islamske zajednice Jablanica zajedno sa mektebskim horom džemata Ostrožac. Nakon akšam namaza koji je predvodio glavni imam MIZ-e Jablanica, h. Ekrem ef. Hodžić, mevlud je otvorio polaznik mekteba Ostrožac i ujedno prošlogodišnji predstavnik Medžlisa Jablanica na takmičenju na nivou muftijstva mostarskog Amar Dedić, koji nas je počastio sa kraćim odlomkom iz Kur’ana. Nakon Amara prisutnima su se obratili domaćin Muhamed ef. Burić te glavni imam h. Ekrem ef. Hodžić. Ekrem ef. Hodžić je iskoristio priliku da u svojstvu glavnog imama poselami prisutne te pohvali članove džemata Ostrožac na uloženom trudu i nesebičnom zalaganju na održavanju džemata i učestvovanju u džematskim aktivnostima. Ekrem ef. Hodžić je još jednom istakao da je zadovoljan radom imama i džematskog odbora u minulom periodu, čemu svjedoče i nove jednoobrazne prostirke koje je džemat svojim sredstvima kupio i postavio u svojoj džamiji.  Nakon uvodnih govora prisutne je izvođenjem mevluda počastio h. Emin ef. Bandić.

Nakon Emin ef. duše prisutnih su razgalile članice mektebskog hora džemata Ostrožac sa izvođenjem tri ilahije. Nakon ilahija mevlud su učili  Ekrem ef. Hodžić, Said ef. Husrep i Muhamed ef. Burić. Nakon mevluda priustne je poselamio i održao prigodan vaz Semir ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica. U svom izlaganju Semir ef. je skrenuo pažnju na važnost mjeseca i noći u kojoj se nalazimo te prisutne podsjetio na važnost činjenja dobrih djela u ovom mjesecu. Semir ef. je u svom vazu istakao da je posebno važno da se u ovim danima ukrasimo ukrasima redžeba kao što su sabur, zikrullah te da u ovim danima i mjesecima koji dolaze nakon redžeba svoje srce vežemo za naše džamije. Na kraju svog vaza Semir ef. je prisutnima posebno podcrtao važnost dove u ovom mubarek mjesecu ramazanu, te da je to najjače oružje iskrenog vjernika.

Nakon Semr ef. prisutne je počastio svojim učenjem odlomka iz Kur’ana polaznik mekteba Ostrožac Rijad Kovačić nakon kojeg je Emin ef. proučio mevludsku dovu i njom završio ovaj lijepi mevludski program. Nakon dove prisutni su klanjali jaciju namaz u džematu koju je predvodio h. Ekrem ef. Hodžić, glavni imam MIZ-e Jablanica a nakon jacije namaza uslijedilo je druženje uz kahvu i kolače koje su pripremili vrijedni članovi džemata Ostrožac. U lijepoj muhabetskoj atmosferi završili smo ovo druženje, koje nije uspjelo pokvariti ni malo hladnije vrijeme i nepovoljni vremenski uslovi za ovo doba godine. Molimo Allaha dž.š. da našim domaćinima i onima koji su pohodili džamiju ovo djelo upiše kao hajr i da se ako Bog da u ovakvoj atmosferi družimo i u narednom periodu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine