digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenici iz Konjica u obilasku domovine

Autor: Azem Comor Maj 06, 2018 0

U subotu 28.4. organizovan je izlet za polaznike mektebske pouke iz mekteba Ovčari, Orahovica, Čelebići,Šunji i Seonica, sa područja MIZ Konjic.

Dan je bio sunčan i mekteblije sa svojim muallimima i muallimom su uživali u putovanju. Nakon sabaha polazak, putovanje Nišićkom visoravni do Olova i mali odmor. Nakon toga Kladanj, Stupari,Živinice i Tuzla. U gradu soli dolazak na Kapiju i učenje Fatihe ubijenim mladićima i djevojkama. Nakon toga posjeta Turali-begovoj džamiji i odlazak na Panoniku (slana jezera). Kratko razgledanje i posjeta Hasan-čauševoj (Džindića) džamiji.

Zatekli smo lijep prizor,desetine mladih koji čiste,farbaju, uređuju i kultivišu džamiju i harem. Sve vrijeme obilaska imali smo uslugu vodiča iz medžlisa Tuzla (efendija Šadić).

Nakon toga posjeta Behram-begovoj medresi gdje smo klanjali podne namaz i bili počašćeni ručkom. Naš domaćin je bio hafiz Amir Hodžić,profesor. Sve je uradio da se lijepo osjećamo i rahat budemo. U amfiteatru medrese smo pogledali film o nastanku, razvoju, rezultatima i ciljevima ove renomirane odgojno-obrazovne ustanove.

Prije ikindije pošli smo u Gradačac, grad Husein-kapetana. Posjeta visokoj kuli i kratko upoznavanje sa burnom historijom ovoga kraja a nakon toga odlazak i razgledanje Oklopnog voza, aždahe koja je bila krenula na grad Husein-begov. Već je dan odmicao i krećemo prema Maglaju. Usput vidimo polja ozime pšenice, kukuruza, krompira, šuma, ocvalog bagrema i talasasta polja u okolini Modriče i Doboja. Dolazak u Maglaj i posjeta Yeni Valide džamiji. Abdest,namaz,odmor i susret sa našim domaćinom Šemsudin efendijom Čizmićem, imamom ove monumentalne džamije. Kratko zadržavanje uz čaj i kahvu i polazak prema Zenici.

Dolazak nakon akšama i odlazak u džamiju Bosna, džamiju koja je vakuf jednog zeničanina, neka mu bude zastor od vatre! Klanjali smo akšam namaz i još jednom ostali zadivljeni i ponositi na ljepote naših džamija. Već pomalo umorni i puni utisaka mekteblije se vraćaju svojim kućama. Moćne mašine gutaju kilometre auto-putem i u Konjic dolazimo nakon jacije. Već je blizu ponoć i djeca i njihovi učitelji/muallimi hairli stižu svojim kućama. Na kraju se hoću zahvaliti onima koji su novcem pomogli ovaj izlet,da im Allah mnogostruko nadoknadi, i hoću istaknuti vođu putovanja, našega emira, kolegu Salih efendiju Jusufovića. On je sve isplanirao, dogovorio, koordinirao i pratio.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine