digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Složne džematlije džemat grade

Autor: H. Nesimović Mart 17, 2015 0

U posjeti novoformiranom džema'atu Krušnica u Bosanskoj Krupi i vrijednim džematlijama

Skori zijaret bosanskokrupskom prigradskom džema'atu Krušnica, udaljenom od centra Bosanske Krupe 1.400 m, djelimično lociranom uz predivnu rijeku Krušnicu, čiji tok od izvora do ušća u rijeku Unu u Bosanskoj Krupi nije duži od 6 km, iskoristio sam da uradim novinski zapis o ovom džema'atu i njegovim aktuelnostima. Tom prilikom sam se uvjerio, na osnovu svega što sam vidio i čuo da je formiranje ovog džema'ata polovicom 2013. godine bilo potrebno i svrsishodno.

Započeli su „bez ičega, kako kaže hadži Hamdija Arnautović, jedan od inicijatora za formiranje džema'ata zajedno sa rahmetli Sabidom Ćehićem, ali s jakom željom da se osnuje džema'at, da imaju imama i džamiju u kojoj će se okupljati radi robovanja Uzvišenom Allahu, učenja, dogovaranja i bez ikakvog pariranja i nadmetanja s drugima“.

Historijski korak

Za početak je kupljena parcela površine 911 m2 na kojoj je bio izgrađen stambeno-poslovni objekat, koji je potom preinačen u mesdžid za zajedničko obavljanje namaza i održavanje mektepske nastave. Nedugo poslije, u neposrednoj blizini počelo se s izgradnjom nove džamije dimenzija 11x12 m. Osim molitvenog prostora na prvom i drugom spratu, ona će u suterenu raspolagati s neophodnim pratećim sadržajima (abdesthanama, gusulhanom, kotlovnicom i mektepskom učionicom).

Senahid ef. Makić stalni imam ovog džema’ata od početka oktobra 2013. godine, kazao je „da su džematlije na ovaj historijski korak čekale više od 50 godina, da se za formiranje džema’ata izjasnilo oko 290 domaćinstava, da je to bila sasvim opravdana nakana, da će se njegovo osamostalejnje pozitivno odraziti na veću vezanost džematlija za džamiju i svakako na brojnost učenika na vjerskoj pouci”.

Inicijalna sredstva od 150.000,00 KM namijenjena za kupovinu objekta i prve građevinske radove na džamiji dobivena su posredstvom svjetske organizacije En-Nedwe za Bosnu i Hercegovinu sa uredom u Sarajevu. Novac je donirala jedna nepokretna žena iz jedne od arapskih zemalja što je bio glavni pokretački faktor za otpočinjanje značajnog projekta. Donatorka će, ako Bog da, kako je već dogovoreno za završnicu radova doznačiti još 50.000,00 KM. Dakako tu su i džematlije koji ličnim radom, a i novčanim prilozima, doprinose bržoj i lakšoj realizaciji zacrtanih ciljeva.

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1. marta 2015.g.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine