digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U posjeti muslimanima Beograda, Novog Sada i Osijeka

Autor: Salih Smajlović Juni 02, 2019 0

Ramazanski zijareti: Izgradnja novih mesdžida i povećanje broja džematlija

Sedamnaestog i osamnaestog maja ove godine, delegacija Rijaseta IZ BiH, predvođena Ismailom ef. Smajlovićem, direktorom Uprave za vjerske poslove Rijaseta, zajedno sa Mirsadom ef. Kalajdžićem, šefom Odjela za standardizaciju i evidenciju pri Rijasetu i novinarima: Kerimom Seferom, novinarom Radio BIR-a i Salihom Smajlovićem, penzionisanim novinarom Preporoda, posjetila je muslimane Beograda, Novog Sada i Osijeka

Na sastanak imama sa područja Beograda i Vojvodine, koji  je za 17. maj, u prediftarsko vrijeme, u prostorijama Muftijstva beogradskog i Medžlisa IZ Beograd, zakazao Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, bili su pozvani i predstavnici Rijaseta IZ iz Sarajeva. Imami su predstavili svoje džemate i ukazali na aktivnosti koje se u njima provode. Poslije akšama, koji je kao imam obavio Ismail ef. Smajlović, prisutni imami, musafiri i džematlije, njih stotinu, imali su zajednički iftar, koji je donirao Jašari El-Sadat, vlasnik banjalučke ćevabdžinice u Nemanjinoj 5, u Beogradu.  Predsjednik Mešihata Mevlud ef. Dudić je istakao kako se iftari organiziraju u mnogim džematima na području Srbije, a u sklopu akcije 50 hiljada iftara za ovogodišnji ramazan. „Uspjeli smo da obezbijedimo iftare za sve one kojima je obrok potreban, što me čini posebno sretnim i radosnim. Za post i iftar, mi uspijevamo pomoći tamo gdje je najpotrebnije“, dodao je Mevlud ef. Dudić..

Ismail ef. Smajlović se u ime Rijaseta IZ u Sarajevu zahvalio dr. Mevludu  ef. Dudiću na pozivu na dotični sastanak i iftar i zaželio mu uspjeh u radu, a potom je istakao:“ Ramazan nam donosi jednu radost da imamo kvalitet koji se može i osjetiti i pokazati.“ Beriša Betim kazao je kako je tradicija da se takvi zajednički iftari priređuju svakog ramazana. Poslije iftara obavljena je i teravija u Islamskom centru, čiji je imam i direktor Sead ef. Šaćirović.

 

Na teraviji u Krnjači

U društvu Redže ef. Nukića, penzionisanog beogradskog imama, sa Mirsadom ef. Kalajdžićem, otišli smo na teraviju u džemat Krnjača, koji se nalazi nedaleko od Beograda, preko Dunava, u Banatu.

U mesdžidu, koji je sagrađen na placu od 300 m2, koji je uvakufio Nuh Velji, babo imama džemata Muhamed-ef. Velji, obavlja se beš vakat namaz, džume, bajrami i teravije i izvodi se mektebska nastava za 35 polaznika. Imamu Muhamedu ef. pomaže i drugi imam džemata Tafo ef. Beriša. Mesdžid je sagrađen 2008. godine, a džemat ima 120 kuća.

Sa muslimanima Novog Sada

 

U subotu, 18. maja, pred podne namaz, stigli smo u Medžlis Islamske zajednice Novi Sad, gdje Fadil ef. Murati punih 38 godina obavlja imamsku dužnost i koji je ujedno bio inicijator i pokretač osnivanja i drugih džemata na području Vojvodine.

On je posebno naglasio potrebu izgradnje  Islamskog centra u N. Sadu, koji je predviđen na lokaciji gdje je sada mesdžid i sjedište Medžlisa.

 

U Velikom Ritu u toku izgradnja mesdžida

Nakon toga prvo smo posjetili džemat Adica, u kome je sagrađen mesdžid, još nije stavljena fasada, ali je unutrašnjost jako lijepo urađena, gdje imamsku dužnost obavlja Gzim ef. Plavci, veoma aktivan imam, raniji imam u Beočinu. Lokacija na kojoj je mesdžid ima 1.100 m2 i ograđena je. Izgradnja mesdžida je počela u 2013. a u 2014. prvi dan ramazana mesdžid je otvoren. Vjerska pouka za 50 polaznika redovno se održava. U ovom, kao i drugim džematima na području N. Sada, obavlja se beš vakat namaz i uče se djeca na vjerskoj pouci.

U džematu Veliki Rit zatekli smo veliku aktivnost na izgradnji mesdžida. Desetine džematlija su besplatno radili na objektu. Dok se ne sagradi novi mesdžid, vjerski obredi i pouka za djecu obavljaju se u starom mesdžidu, koji je kupljen 2006. godine. Imamsku dužnost obavlja Veton ef. Zorjani.

Nekon Velikog Rita, posjetili smo Beočin,  gdje imamsku dužnost obavlja Hazir ef. Dalipi.  U odnosu na ranije posjete ovom području, vidljiv je napredak, posebno u izgradnji objekata i povećanju prisustva džematlija na namazima i vjerskoj nastavi. Infrastruktura, posebno putne komunikacije do ovih džemata je slaba, što je istakao i Mirza ef. Murati, sekretar u IZ u Novom Sadu, koji kaže da su muslimani tih džemata diskrimisani na nekoliko načina, a jedan je i u pogledu infrastrukture, jer se muslimanska naselja isključuju iz izgradnje kvalitetnog i prohodnog puta i uređenja ulica.

U Osijeku sve u znaku predstojeće izgradnje džamije

U predakšamsko vrijeme stigli smo u Osijek, gdje smo sa imamom Senad-ef. Heveševićem i predsjednikom Medžlisa Mendu Imerijem, iftarili i razgovarali o aktivnostima ovog džemata, gdje je sve podređeno izgradnji džamije, koja će biti na lokaciji Bikara, u blizini mezarja. Senad ef. Hevešević, imam u Osijeku i glavni imam nam je kazao: „Sve aktivnosti MIZ Osijek usmjerene su ka jačanju zajednice i izgradnji Islamskog centra u Osijeku. Planirani početak izgradnje je u proljeće 2020. godine. Mektebsku nastavu pohađa 25 polaznika iz osnovne i srednje škole, a ocjena iz islamskog vjeronauka u mesdžidu im ulazi u prosjek školskih ocjena. Džuma namazu prisustvuje 40-50 džematlija.“ Sadašnji mesdžid, otvoren 1978. godine, služi za vjerske aktivnosti. Poslije klanjanja teravih namaza, prisutnima su se obratili Ismail ef. Smajlović i Salih  Smajlović, nekadašnji imam džemata.

Salih, autor ovog teksta, podsjetio je svoje nekadašnje džematlije na vrijeme u kome je on  obavljao imamsku dužnost i zaželio im uspješnu izgradnju džamije.

Pošto je prošao dug vremenski period od odlaska iz Osijeka, blizu 40 godina, bivši imam je susreo svega nekoliko džematlija iz njegovog perioda, među kojima i h. Sejdu Alitija, dugogodišnjeg člana Medžlisa, jedno vrijeme i predsjednika, člana Sabora  IZ, koji je na teraviji bio sa unucima.

Istovremeno, teraviju namaz, zajedno sa novinarom radio BIR-a Kerimom Seferom, Mirsad ef. Kalajdžić je obavio u mesdžidu u Vinkovcima, gdje imamsku dužnost obavlja Mirza ef. Delić.

Imam džemata Mirza ef. Delić je istakao da na teravijama ima oko 30 džematlija, na vjerskoj pouci četrdesetak polaznika i da se  u tri škole predaje islamska vjeronauka.

Na kraju ove  posjete, upitali smo članove delegacije za utiske sa ovog puta.

Ismail ef. Smajlović: “I u Beogradu, Novom Sadu, kao i u Slavoniji/Osijeku i Vinkovcima dočekani smo s radošću i džematlije su tražili da ih se češće ovako posjećuje. Posebno je važno naglasiti da se, usprkos ekonomskoj krizi, svi džemati dobro organiziraju, grade i održavaju džamije, koje su ljepše i od njihovih vlastitih kuća.“

Mirsad ef. Kalajdžić: “Drago mi je što sam bio dio ekipe u obilasku ovih džemata. Ovo je za mene novo iskustvo. Vidjeli smo u kakvim uslovima i okolnostima ovi ljudi žive, rade i djeluju.“

Kerim Sefer: „Ovo putovanje i obilazak džemata za mene je novo iskustvo, koje će mi pomoći u radu“.

Ono što je značajno istaći jeste  činjenica da su  ovi džemati u zadnje dvije decenije u stalnom usponu u radu, da se grade novi objekti i povećava broj džematlija, što je rezultat i pomoći Mešihata IZ u Srbiji i Rijaseta IZ iz Sarajeva. Mišljenja smo da bi ta pomoć trebala biti veća, pogotovo što je perspektiva da islam na ovim prostorima dobije veći zamah.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine