digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

S džematlijama biti i u radosti i u tuzi

Autor: Elvedin Subašić April 18, 2015 0

Ramiz -ef. Zubača je rođen 1976. godine. Završio je Medresu "Osman-ef. Redžović" u kod Visokog, a potom diplomirao na FIN-u. Od 2001. godine zaposlen je u džematu i rodnom mjestu Striježevo, MIZ Vareš. Džemat ima 200 domaćinstava, odnosno 263 člana IZ i 40 polaznika mektebske nastave što je i broj djece koja pohađaju osnovnu školu. Večina džematlija živi od poljoprivrede i stočarstva. Džemat je dao 8 šehida, te se 25. juni obilježava kao "Dan šehida" ovog džemata.

 

Koliko možete pratiti džematlije na internetu, njihova razmišjanja, interesovanja i sl.?

Društvene mreže predstavljaju veliki potencijal i otvaraju velike mogućnosti da imam ostvari svoj cilj, da ostvari bolju komunikaciju između imama i džematlija. Naravno, putem društvenih mreža imami mogu pratiti svoje džematlije, njihova razmišljanja i interesovanja kad je u pitanju naša omladina, dok sa starijima, ipak, mislim da treba primjenjivati nekadašnju praksu posjete domaćinstvima, jer oni niti znaju niti koriste internet, društvene mreže i sl. Treba imati na umu da ta vrsta komunikacije treba biti način na koji će se graditi međusobno povjerenje i saradnja, te razvijati osjećaj brige za brata muslimana, kao i za društvo u cjelini i domovinu. Nikako se ne bi smjeli zloupotrijebiti za iznošenje uvredljivih stavova i sadržaja, što bi uticalo na jedinstvo muslimana i Islamske zajednice.

Možemo li biti zadovoljni posjetama imama domaćinstvima, kako se to nekada prakticiralo?

Mislim da ne možemo. Međutim, danas postoji mnogo načina koji omogućavaju imamima komunikaciju sa džematlijama što može, jednim djelom nadomjestiti tu praksu. Ja sam rođen u ovom džematu, ovdje sam odrastao, odavdje sam oženjen tako da, ipak, ulazim u mnoga domaćinstva kako se to nekad prakticiralo. Poznajem svako domaćinstvo, svakog čovjeka, svako dijete što ima svoje prednosti. Za uspjeh jednog imama itekako je važna komunikacija s džematlijama. Sa njima treba biti i u radosti i u tuzi, a oni će to znati prepoznati i uzvratiti.

Da li bi bilo primjereno da IZ izda određena upustva kako imam treba biti angažiran na internetu, društvenim mrežama?

Naravno. Jedan takav akt je izdat od Uprava za vjerska pitanja koji govori o korištenju interneta i društvenih mreža. Nažalost, mnogo je danas onih koji sebi daju zapravo da tumače islam, čime unose smutnju i nezadovoljstvo kod određenog broja džematlija. Zato, s obzirom na uticaj i važnost interneta i drugih društveni mreža, potrebno je da IZ izda određene smjernice kako i na koji način treba imam biti angažiran na internetu i na koji način da koristi društvene mreže.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine