digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ogradnim zidom zaštititi lokalitet Dugalića džamije u Nevesinju

Autor: Hasan Eminović April 20, 2015 0

Medžlis Islamske zajednice Nevesinje uskoro će početi sa ograđivanjem lokaliteta Dugalića džamije u Nevesinju. Ovo je jedini lokalitet na području općine koji još uvijek nije i u stvarnom posjedu Islamske zajednice premda nikakvih zakonskih prepreka od lokalne administracije nema. Slab procenat povratka u sam grad i nedostatak džemata glavni su razlog da se plato na kojem je nekad bila džamije još uvijek koristi kao parking prostor i odlagalište ogrjevnog drveta.

„Jedan od prioritetnih naših zadatak je ograđivanje lokaliteta Dugalića džamije u gradu Nevesinju kako bismo ga zaštitili od dalje devastacije. Vidimo da je lokalitet nezaštićen, da se na njemu istovaraju drva, parkiraju auta. Namjera nam je izvorno obnoviti ogradni zid, a u budućnosti, kad se ukaže mogućnost obnoviti i džamiju.“, kaže nam Šerif Kujan predsjednik Medžlisa IZ Nevesinje. Još dok je Nevesinje bilo u sastavu mostarskih džemata Medžlis IZ Mostar pribavio je potrebne građevinske dozvole, no zbog nedostatka finansijskih sredstava džamija nije obnovljena. Medžlis IZ Mostar već finanisra obnovu Careve džamije u gradu što je prioritetniji i skuplji posao. Sredstva za zidanje ogradnog zida, naglašava Kujan, nisu još uvijek prikupljena. Ipak istakao je nadu da s tim ne bi trebalo biti većih problema. „ Projekat obnove zida kojim bismo zaštitili lokalitet je u fazi izrade. U njemu ćemo imati i procjenu koliko bi to moglo koštati. Na računu imamo nekoliko hiljada maraka koje smo dobilo od eksproprijacije zemljišta u projektu Gornji horizonti, a nadamo se i svesrdnoj podršci naših ljudi, Nevesinjaca, jer ovakav lokalitet nikome od nas ne služi na čast.“, naglasio je Kujan. Dodatni motiv Medžlisu IZ Nevesinje da što prije ogradi lokalitet Dugalića džamije je i sve veća prijetnja zaborava koji iz dana u dan čini svoje. Porasle su generacije mladih ljudi koji ne percipiraju da je džamije tu, na tom mjestu, neposredno uz sahat kulu ikada bilo.

Naime i sahat kula u Nevesinju i džamija vakuf su hadži Velijudina. Malo je poznat podatak da je njegov sin na vrelu Jedreš izgradio i hamam kojem odavno ni traga nema. Neposredno uz džamiju nalazi se i srpska pravoslavna crkva, izgrađena sredinom XIX stoljeća. U Nevesinju je i dalje živo predanje kako je zemljište za njenu gradnju poklonio neki predak porodice Dugalića. Uz to još, u cijeloj Bosni i Hercegovini a možda i na Balkanu nigdje nije manja udaljenost između dvije vjerske bogomolje kao što je slučaj sa Nevesinjem. Ogradne zidove dijeli samo 5 metara uska staza koja vodi s glavne kolske u glavnu pješačku ulicu, tik kraj sahat kule. „ Dvadeset godina na lokalitetu nema nikakvih tragova, normalno je da se džamije ne mogu sjećati jer možda im niko ni rekao nije. Blizina vjerskih objekata sama za sebe govori o nužnosti međureligijskog dijaloga i poštovanju drugoga i drugačijeg“, zaključio je Kujan. Pored ograđivanja lokaliteta Dugalića džamije na području Mežlisa Islamske zajednice u toku su obnove Careve džamije u gradu, Ljubovića u Odžaku i mekteba u selu Luka. „Mežlis Islamske zajednice Mostar je vodio obnove ove dvije velike džamije i imamo obećanja da će ih oni privesti kraju na čemu smo im iznimno zahvalni. Pred nama je još jedan prioritetan zadatak, osposobljavanja administrativnog sjedišta Medžlisa kako bismo stekli uvjete za normalno poslovanje i planiranje. Obnova administrativnih prostorija i imamskog stana planirani su uz Carevu džamiju“, kaže Kujan.  

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine