digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Sportski susreti polaznika mektebske nastave: Prilika za druženje i sklapanje prijateljstava

Autor: Džanan Ribić Juni 01, 2015 0

Sportski susreti polaznika mektebske nastave tuzlanskoga Medžlisa održani su na stadionu NK Sloga u Simin Hanu

Mektebski sportski susreti započeli su defileom i postrojavanjem ekipa. Nakon uvodne ceremonije postrojavanja proučeno je ašere i intonirana himna Bosne i Hercegovine.

Turnir je otvorio glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, koji je u svome obraćanju prisutnoj djeci, roditeljima i imamima, istakao značaj djece i mekteba za našu budućnost.

- Hvala vam što idete u mekteb. Vi ste naša najbolja djeca. Hvala i vašim roditeljima što vas šalju u mekteb, kao i imamima u muallimama što vas uče pravim životnim vrijednostima. Vi ste naša radost. Ponosan sam na našu djecu. Mi želimo da vi rastete u miru i radosti, i da izrastete u bolje ljude, Bošnjake i muslimane, nego što su to bile generacije prije vas – ističe hafiz Huskanović.

Glavni imam, hafiz Huskanović, prije početka sportskih susreta uručio je hediju predstavniku NK Sloga, u znak zahvalnosti na domaćinstvu mektebskih susreta na stadionu u Simin Hanu.

 

Takmičenje u fudbalu i odbojci

Esmir Hasanović, imam u džematu Sepetari i predsjednik radne grupe mektebskih sportskih susreta, kazao je da su ovogodišnji susreti trinaesti po redu, i da zauzimaju važno mjesto u radu mekteba Islamske zajednice.

- Sportski mektebski susreti uvršteni su u plan i program rada mekteba. 34 tuzlanska mekteba učestvuje na ovim susretima. Više od 500 mektebske djece učestvuje na mektebskim susretima. Potrudili smo se da organiziramo sportski dan i druženje između naših mekteba. Dječaci su imali priliku da se takmiče u malom nogometu, dok smo za djevojčice organizirali takmičenje u odbojci – rekao je Hasanović.

Cilj mektebskih susreta jeste da se djeca iz mekteba u jednome danu okupe na jednome mjestu, kako bi imala priliku da se međusobno druže, upoznaju i sklapaju nova prijateljstva. I da moralne vrijednosti koje su naučili u svojim mektebima prezentiraju i na sportskom terenu.

Pobjednici sportskih susreta

Prvo mjesto u fudbalu na trinaestim sportskim susretima polaznika mektebske nastave MIZ Tuzla osvojio je mekteb džemata Solina. Drugo mjesto u fudbalu osvojio je mekteb džemata Osoje, dok je treće mjesto pripalo dječacima iz mekteba Behram-begove džamije.

Prvo mjesto u odbojci osvojile su djevojčice iz mekteba Slavinovići.

Drugo mjesto u odbojci osvojile su djevojčice iz mekteba Sepetari, dok je treće mjesto pripalo djevojčicama iz mekteba Donji Čaklovići.

Nakon završetka sportskih susreta, glavni imam tuzlanskoga Medžlisa, hafiz Ahmed ef. Huskanović, uručio je diplome i pehare za osvojena prva tri mjesta u obje kategorije.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine