digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis Bijeljina: Vitalnost Medžlisa je i vitalnost svakodnevnice povratnika

Autor: Hasan Hasić Avgust 25, 2022 0
I ove godine povodom Kurban-bajrama je 12. jula održana akademija „Stazom svjetlosti, mira i ljubavi“, a u organizaciji MIZ Bijeljina. Program su izveli članovi sekcija i polaznici Mekteba za predškolski uzrast. I ove godine povodom Kurban-bajrama je 12. jula održana akademija „Stazom svjetlosti, mira i ljubavi“, a u organizaciji MIZ Bijeljina. Program su izveli članovi sekcija i polaznici Mekteba za predškolski uzrast. Foto: FB MIZ Bijeljina

Riječ je o medžlisu posvećenom daljnjoj obnovi, mektepskoj pouci, humanitarnom radu, ali u mnogome i kultivaciji zemljišta. Rezultati su pozitivni.

Medžlis Bijeljina obuhvata prostor dvije općine, Bijeljina i Ugljevik. Aktivno je pet džemata, među kojima su gradski džemat Bijeljina, Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova. Pet džamija je u funkciji, dok se čeka završetak obnove četiri gradske džamije, kako nas je informisao glavni imam Medžlisa Samir-ef. Camić. Uposleno je pet imama i jedna muallima. Svi džemati imaju opremljene mektebe, a brojem polaznika su zadovoljni, s obzirom na trend odlaska stanovništva. Na nivou Medžlisa je 150 polaznika.

Medžlis i džemati su, kaže glavni imam, još uvijek u fazi konsolidacije. Ističe da, uprkos izazovima, uz podršku Muftijstva i Rijaseta, bilježe pomake u radu.

„Sama činjenica da smo na početku obnove rada imali u potpunosti uništenu infrastrukturu, da se najveći broj džematlija nalazio u izgnanstvu širom zemlje i svijeta, da nismo imali nijedan opremljen mekteb te da danas imamo u potpunosti funkcionalne džamije, mektebe, Mektebski centar, Mekteb za predškoski uzrast, projekat oplemenjivanja vakufskog zemljišta i ostalo, najbolje govori o našim zajedničkim naporima da uspijemo“, istakao je on.

U Medžlisu su svjesni da njihova vitalnost u radu utječe na vitalnost i religijskog i ostalih segmenata života džematlija, naglašava. Pri tome razvijaju aktivnosti brige za osobe u stanju socijalnih potreba i starije. Uz to, nastoje da mladima pomognu motivišući ih na ostanak u Bosni. Sve je manje i sklopljenih brakova te rođene djece, dodaje.

„U većim sredinama taj trend možda nije uočljiv, međutim u našoj povratničkoj sredini svaki odlazak ima svoju težinu. Iako se trudimo da omogućimo našoj omladini da ostane, bez kvalitetnih planova i aktivnosti vlasti bit će ih teško zaustaviti“, smatra efendija Camić.

Medžlis je posebno posvećen mektebu, posebno radu Mektebskog centra, za kojeg glavni imam kaže da je njihov svojevrsni brend.

„Sam naziv Mektebski centar je naziv koji smo mi prvi dali kao ime objektu u kojem će biti objedinjene sve džematske i omladinske aktivnosti. Osim primarnih aktivnosti, Mektebski centar je ustanova u okviru koje se planiraju i realizuju mnoge druge aktivnosti naših džematlija s područja cijelog Medžlisa i šire“, naglasio je. Organizuju se seminari, druženja omladine, književne večeri, iftari, prijem delegacija itd. Dugo godina aktivne su i recitatorska, horska, folklorna i dramska sekcija. Pojedini nekadašnji polaznici danas su uključeni u rad Centra.

„Uz veliku pomoć Islamske zajednice i Muftijstva te zahvaljujući saradnji s roditeljima, i uz veliko zalaganje naših službi, uspjeli smo da realizujemo projekat Mekteba za najmlađe polaznike“, dodao je. Trenutno je 30 polaznika mekteba za predškolski uzrast, dok roditelji mogu djecu ostaviti u mektebu dio dana ili cijeli dan. Uposlenih je četvero – 3 vaspitačice i 1 kuharica.

Već skoro deceniju Medžlis Bijeljina radi na oplemenjivanju vakufskog i drugog zemljišta, što je, kako naglašava glavni imam, pionirski projekat na nivou Zajednice i jedinstven u državi, zajedno s istim projektom MIZ Janja. Počelo se s rekultivisanjem vakufskog zemljišta, da bi se projekat proširio uključivanjem džematlija time što su ustupili svoje zemljište za obradu. Jedan dio su dobili besplatno, a za drugi plaćaju najam, putem čega džematlije ostvaruju prihode. Glavni imam posebno ističe podršku koju pri tom projektu imaju od Muftijstva, Vakufske direkcije, Rijaseta i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.



Uzgoj žitarica - viza za budućnost

Nedavno je Medžlis Bijeljina završio žetvu pšenice i ječma. Inače, obrađuju oko 95 hektara zemljišta uzgajajući pšenicu, ječam i kukuruz. Rad na poljima im olakšava vlastiti vozni park: četiri traktora i kombajn s priključcima za vršidbu pšenice i branje kukuruza.

„Iako je ova godina teška za ulaganje, jer su cijene cjelokupnog repromaterijala veće i nekoliko puta negoli ranijih godina, uspjeli smo da realizujemo cjelokupan plan za ovu godinu kada je u pitanju sjetva“, kazao je glavni imam Camić.

Dodaje da je kukuruz trenutno u dobrom stanju te očekuju dobre prinose, a u odnosu na prethodne godine, sada su spremni i zalijevati polja kukuruza. Upravo ovim projektom, kako ističe, omogućavaju mladima uslove za zaposlenje u budućnosti želeći ih na taj način zadržati u zemlji.

„Posao je obiman, potrebno je uložiti ogroman trud da sve bude urađeno na vrijeme i da se dođe do pozitivnih rezultata, ali kada neki posao radite s ispravnim nijetom onda ništa nije nemoguće“, riječi su glavnog imama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine