digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenici iz Sarajeva posjetili Potočare

Autor: Alagić Mehmed Juni 08, 2015 0

Učenici devetog razreda JU OŠ „Behaudin Selmanović“ iz Sarajeva sa direktorom škole  dr. Safetom Velićem, razrednicama: Fahrijom Muratović, Almom Fazlagić i Hajrijom Velić   i nastavnikom Vjeronauke Mehmedom Alagićem, posjetili su u petak 5.6.2015. godine Potočare i Srebrenicu. Posjeta Potočarima učenika devetog razreda u ovoj školi postala je već tradicija

Za većinu učenika ovo je bio prvi susret sa mjestom genocida nad Bošnjacima u posljednjoj agresiji na BiH. Obilazeći mezarje, prisustvujući historijskom času, gledajući dokumentarni film i razgledajući prostorije bivše tvornice akumulatora, nisu se mogle sakriti emocije, suze, pa i jecaji. Jedan od naših učenika ovdje je posjetio i mezar svoga djeda, a jedna učenica ovdje ima oko 50 članova svoje porodice.

Nakon posjete Potočarima, posebno zadovoljstvo nam je činilo da možemo džumu namaz klanjati u srebreničkoj džamiji, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, što ohrabruje i daje nadu u bolju budućnost.

Posjetu Srebrenici upotpunili smo i prisustvom priredbi koju su pripremili učenici iz Edukacionog centra iz Konjević Polja, a u povodu završetka školske godine. Zajedno sa nama gosti na ovoj priredbi bili su i učenici JU OŠ „Velešički heroji“ iz Sarajeva. Priredbi su prisustvovali: ministar za obrazovanje, nauke i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Elvir Kazazović, pomoćnik ministra Sifet Kukuruz, predsjednik sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro, koordinator Edukacionog centra stučna saradnica u ministarstvu za obrazovanja Nihada Čolić, direktori nekoliko sarajevskih škola, kao i mnogi drugi.

Priredba koju su izveli učenici iz Konjević polja bila je poseban i nesvakidašnji događaj, pogotovo kada se imaju u vidu uvjeti u kojima se ovi učenici školuju. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine