digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hadžići – Brijesnica Mala: Prigodan program i kviz znanja o Poslaniku a.s.

Autor: S.Š. Decembar 23, 2016 0

U nedjelju, 11.decembra 2016.god., poslije jacije namaza, u lijepoj atmosferi i ambijentu džamije u džematu Hadžići-Brijesnica M. Obilježen je 12. rebiu-l-evvel.

 U prisustvu velikog broja džematlija, roditelja, omladine i djece, učenici našeg mekteba su izveli prigodan mevludski program, učeći Kur'an, mevlud, ilahije i recitacije. U ozračju ove rebiu-l-evvelske noći, zaista je bilo lijepo gledati i slušati dječicu koja su ilahijama i recitacijama iskazivali svoju ljubav voljenom Poslaniku, prenoseći najznačajnije crtice iz njegovog Mubarek života, ističući njegove plemenite osobine. U drugom dijelu programa organizovan je kviz-talmičenje o Muhammedu a.s. na koje se prijavilo i učestvovalo 12 učenika našeg mekteba od 5 do 9 razreda. Proteklih mjesec dana prijavljeni takmičari su se kroz 150 pitanja o Poslaniku pripremali za ovaj kviz. Kviz je osmišljen i realiziran na način da takmičar izvlači pet pitanja i na njih odgovara usmeno i javno pred prisutnim u džamiji, a ispravnost odgovora je praćen od strane mua'llima Senad ef. Šiljića.

Na kraju programa proglašeni su najuspješniji takmičari i podijeljene prigodne nagrade i diplome a prva tri mjesta zauzeli su sledeći učenici:

1.mjesto Ahmetović Majda V razred – 50 KM + knjiga

2.mjesto Hrnjičić Melisa IX razred – 30 KM + knjiga

3.mjesto Mrković Džejlana VI – 20 KM + knjiga

Također, svaki takmičar je nagrađen sa po 10 KM + knjiga, a najmlađim učenicima našeg mekteba od 1 do 5 razreda podijeljene su knjige '' Moj Poslanik''. Nagrade za takmičare kao i kompletnu orgaizaciju programa je finansirao naš čestiti džematlija hadži Mehmed Dogdić sa svojom porodicom koji žive u Americi. Poslije završenog programa nastavljeno je druženje u džamiji uz šerbe, halvu i tortu.

U čast Poslanika i ove rebiu-l-evvelske noći pripremljena je torta dimenzija 1m x 1m, čijem izgledu ali i ukusu su se prisutni divili i uzivali u kušanju iste. Ovom prilikom se zahvaljuemo našim učenmicima na lijepo pripremljenom programu, čestitamo na pokazanom znanju i postignutim rezultatima, džematlijama na pažljivom slušanju i praćenju programa, Subašić Feridi sa porodicom koji su pripremili ukusnu halvu, mliječnom restoranu ''Sara'' koji su napravili veoma lijepu i ukusnu tortu te jednim dijelom učestvovali lično donirajući jedan dio troška iste, a posebno se zahvaljujemo našem hadžiji Mehmedu koji je finansijski podržao kompletan program.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine